Endringar i helselovgivinga

Actis – Høringssvar «Endringar i helselovgivinga (organisatoriske endringar i sentral helseforvaltning)»

Publisert: 11. desember 2023
Sist oppdatert: 11. desember 2023

Actis er en paraplyorganisasjon på rusfeltet. Vi jobber på vegne av våre 37 medlemsorganisasjoner for å forebygge og redusere skade forårsaket av alkohol, narkotika og pengespill. Vi takker for anledningen til å gi innspill.

Arbeidsdeling og uavhengighet

Helse – og omsorgsdepartementet mottok i forrige høring om omorganisering av helseforvaltningen flere innspill som var kritiske til foreslått arbeidsfordeling mellom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og har derfor måttet gjøre endringer. Actis mener disse endringene har ført til en forbedret ordlyd i §§24 og 25 i Folkehelselova, som tydeligere får frem at FHI skal ha ansvar for forskning og for å utarbeide kunnskapsoppsummeringer. Dette mener Actis er positivt, men det sikrer ikke FHIs uavhengighet slik det bør. Samtidig skriver departementet at ytterligere klargjøring mellom Helsedirektoratet og FHIs oppgaver innen analyser og statistikk bør skje gjennom etatenes styring og instrukser. Vi mener det er viktig at oppgavene i all hovedsak er spesifisert i lov, da dette bidrar til å sikre kontinuitet i forskningen og folkehelsearbeidet. Folkehelsearbeidet er langsiktig, og det er derfor svært viktig at det i lov er avklart hvilken etat som har ansvar for ulike oppgaver slik at det sikres at blant annet trender og mønstre blir fanget opp, sammenlignet og tolket likt over tid. Dette er også viktig for å sikre at etatene over tid innehar riktig kompetanse for å utøve disse oppgavene.

Hva gjelder de nasjonale undersøkelsene om rusmidler og tobakk i Norge mener vi det er svært uheldig at disse skal overflyttes til Helsedirektoratet. Disse undersøkelsene evaluerer resultatene av implementerte tiltak innen forebygging av rusmiddelbruk i Norge, altså tiltak som er iverksatt av Helsedirektoratet. Undersøkelsene ble i sin tid gjennomført av Helsedirektoratet, men ble senere flyttet til FHI for å unngå at samme etat hadde ansvar for å iverksette og evaluere tiltak. Dette har bidratt til å sikre uavhengig forsking som gir kunnskap om hvorvidt de tiltakene som implementeres for å begrense negative effekter av rusmiddelbruk virker etter hensikten. Actis mener derfor at disse undersøkelsene fortsatt skal gjennomføres av FHI. Det er uheldig at Helsedirektoratet skal evaluere seg selv.

Vi er også uenige i departementets beslutning om å ikke lovfeste FHIs faglige selvstendighet slik FHI selv har ønsket. Det er svært viktig at alle kan ha tillit til at forskningen og statistikken som utføres av FHI er uavhengig. Departementets begrunnelse om at Folkehelseloven skal revideres, og at det derfor ikke er riktig å lovfeste uavhengigheten i denne runden bidrar til å vanskeliggjøre vurdering av konsekvensene av omorganiseringen av helseforvaltningen. I forrige høringsrunde var flere organisasjoner usikre på om forskningens faglige uavhengighet kunne sikres dersom forskning og kunnskapsoppsummeringer skulle ligge til Helsedirektoratet da etaten også har ansvar for å iverksette politiske vedtatte tiltak. Dette har departementet tatt til seg ved å tydeliggjøre at disse ansvarsområdene skal ligge hos FHI. Det er derfor uforståelig for oss at ikke departementet også tar til seg behovet for å sikre faglig uavhengighet, og lovfester FHIs rett til dette.

Actis mener det er positivt at departementet går bort fra beslutningen om å fjerne lovfestingen av utarbeidelse av nasjonale faglige retningslinjer og veiledere. Vi mener lovfesting er nødvendig for å sikre at disse dokumentene blir utarbeidet, samt at slike veiledere og retningslinjer er en viktig forutsetning for like helsetjenester for befolkningen i hele landet.

Rusmiddelforskning

Hva gjelder avdelingen for rusmidler og tobakk ved FHI er vi bekymret for at flytting av arbeidsoppgaver og personell fra FHI til Helsedirektoratet vil føre til at forskningsmiljøet som er igjen vil bli for lite. Det er i dag kun denne avdelingen som sikrer det samfunnsmessige perspektivet på rusforskning i Norge. Avdelingen sørger for kunnskap om blant annet utviklingen i rusmiddelbruk blant unge, og konsekvensen av rusmidler for arbeidslivet. Denne typen samfunnsmessig forskning er særlig viktig med tanke på flere lovede politiske tiltak, som for eksempel den kommende forebyggings- og behandlingsreformen. Denne reformen krever et godt kunnskapsgrunnlag før implementering, og for at effekten av tiltakene som iverksettes skal kunne vurderes, er det nødvendig med forsking både underveis og etter endt reform. Departementet begrunner de foreslåtte endringene i helseforvaltningen med at endringene skal skape større og mer robuste fagmiljøer. Actis frykter derimot at flytting av personell vil føre til at forskningsmiljøet som er igjen vil bli fragmentert, og ute av stand til å sikre viktig samfunnsmessig forsking på rusfeltet. Vi ber derfor om at færrest mulig årsverk flyttes fra avdelingen til Helsedirektoratet slik at forskningsmiljøet har tilstrekkelig kompetanse og personell til å opprettholde den samfunnsvitenskapelige rusmiddelforskningen. Dette vil bidra til at rusmiddel – og tobakkspolitikk også i fremtiden blir kunnskapsbasert.

Økonomiske vilkår

Actis vil igjen påpeke at endringer av dette omfanget krever ekstra ressurser. Dersom det ikke settes av ekstra ressurser frykter vi at etatene må spare inn på andre områder for å dekke kostnadene ved omorganisering. Dette mener vi er svært uheldig.

Del saken Facebook Twitter