Alkohol
Norge har et lavt alkoholkonsum sammenlignet med mange andre europeiske land. Likevel øker bruken, spesielt blant kvinner og eldre. Også ungdommen drikker mer.
Hei, hva leter du etter?
Norge har et lavt alkoholkonsum sammenlignet med mange andre europeiske land. Likevel øker bruken, spesielt blant kvinner og eldre. Også ungdommen drikker mer.
Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet i Norge. Tall fra 2021 viser at 35 prosent av oss drikker alkohol ukentlig, mens 15 prosent ikke har drukket siste år.
Mellom fem og åtte prosent av den voksne befolkningen i Norge er enten avhengig av, eller har et skadelig forbruk av alkohol. Dette tilsvarer 175 000-350 000 personer.
Alkoholproblemer er vanligst blant unge voksne mellom 18 og 35 år. Eldre drikker oftere enn yngre, men har et mindre risikofylt drikkemønster.
Sjansen for å utvikle alkoholproblemer er to til tre ganger høyere blant menn enn kvinner.
Verdens helseorganisasjon (WHO) oppgir alkohol som en av de viktigste årsakene til dårlig helse og for tidlig død i vestlige land. Alkohol øker risikoen for flere enn 200 sykdommer, inkludert flere former for kreft.
Jo tidligere man begynner å drikke, jo større er risikoen for psykiske lidelser som depresjon, angst, dårligere selvfølelse, lavt energinivå og uro.
Mellom 50.000 og 150.000 barn lever med én eller flere voksne som har et så alvorlig alkoholproblem at det går ut over deres funksjonsevne.
Nordmenns drikkevaner koster staten mellom 80 og 100 milliarder i året.
Beløpet fordeler seg på tapt helse og livskvalitet, sykefravær og redusert produktivitet, samt ressursbruk i helse- og omsorgstjenesten.
Tallene viser at det er langt billigere å forebygge gjennom en ansvarlig alkoholpolitikk enn å betale prisen for et høyt alkoholkonsum i ettertid.
En ny forskningsrapport som ble lansert i dag, viser at alkohol utelukkende har negative effekter på hjerte- og karsykdommer. Myten om det daglige rødvinsglasset bare er sunt, får seg dermed enda en knekk.
Det er en myte at alkohol er bra for hjertet, fastslår ny rapport. Tvert imot øker alkohol risikoen for hjerte-karsykdom.
Alkohol er en samlebetegnelse på en gruppe kjemiske stoffer som ligner hverandre. Den alkoholen som drikkes, heter etanol.
Hvordan oppleves det å ha barn med en person som sliter med rus? Det har en NTNU-studie nå sett nærmere på.