Høringssvar Meld. St. 23, Opptrappingsplan for psykisk helse

Actis mener: Mål om redusert ventetid må gjelde for oppstart av behandling. Mål om å stoppe nedbygging av sengeplasser i psykiatrien må også gjelde for døgnplasser i TSB.

Publisert: 11. desember 2023
Sist oppdatert: 11. desember 2023

For at målet om redusert ventetid skal sikre de som trenger hjelp behandling innen kort tid, må målet gjelde for oppstart av behandling, ikke time hos vurderingsenhet. Behovsvurderingen til Helse Sør-Øst og en fremtidsstudie fra Nasjonalt kompetansesenter TSB peker på en utvikling mot mer bruk av poliklinikk og mindre døgnbehandling i rusbehandlingen. Vi frykter at en slik omlegging er basert på ønske om effektivisering heller enn en kunnskapsbasert tilnærming til rusbehandling.

ROP-problematikk

Actis mener:

  • FACT og FACT Ung må videreføres og fokusere mer på å rekruttere personer med rusproblemer til piloten.
  • Det må opprettes en faglig standard for oppsøkende arbeid, og en koordinerende enhet for oppsøkende arbeid som kan støtte kommunene i å tilby oppsøkende tjenester.
  • TSB Ung må innføres.
  • ROP-pasienter må få frikort for å sikre bedre somatisk behandling.

FACT Ung skal hjelpe unge med alvorlige utfordringer knyttet til psykisk helse og rus. Allikevel viste evalueringen av FACT Ung at kun én av de unge som har blitt rekruttert til piloten har hatt rusproblemer. Samtidig viser en rapport fra Nasjonalt senter for selvmordsforsknings- og forebygging at nesten én av fire som tok selvmord etter kontakt med BUP var i kontakt med TSB etterpå. Dette tyder på at FACT Ung ikke når målgruppen og får gitt nødvendig behandling.

I tillegg til FACT og ACT bør Opptrappingsplanen fokusere på lavterskel oppsøkende arbeid som har tidlig intervensjon og forebygging av psykisk helse- og rusproblemer som mål. Disse tjenestene er nødvendige for å nå målet om 25 % reduksjon i antall barn og unge med egenrapporterte psykiske plager.

Regjeringen vil øke ROP- pasienters levealder, men foreslår få tiltak i Opptrappingsplanen som skal bidra til dette. Flere løsninger for å oppnå målet skal presenteres i forebyggings- og behandlingsreformen. En utfordring for flere med ROP-lidelser er at de faller mellom to stoler fordi det jobbes lite tverrfaglig med psykisk helse og rus. Actis er bekymret for at det samme vil skje i forbindelse med Opptrappingsplanen og forebyggings- og behandlingsreformen.

Studenter

Actis mener:

  • Regjeringen må sikre nasjonale ordninger og finansiering som gir alle studenter tilgang på gode helse - og rusforebyggende tjenester.

Gjennom flere år har SHoT- undersøkelsene vist at mange studenter har utfordringer med psykisk helse og rus. Nasjonale tiltak må til for å bedre denne utfordringen.

Vold og overgrep

Actis mener:

  • Det må opprettes egne krisesenter eller krisesenteravdelinger for personer med kjent rusbrukslidelse og ROP-pasienter.
  • Nære relasjoner må defineres bredere i den kommende Opptrappingsplanen mot vold i nære relasjoner og Krisesenterlova.
  • TryggEst må styrkes for å bedre fange opp personer i aktiv rus og med ROP-lidelser som blir utsatt for vold.

Opptrappingsplanen påpeker at voldsutsatte har økt risiko for psykiske utfordringer eller rusbruk. ROP-pasienter har økt risiko både for å utøve og bli utsatt for vold. Personer i aktiv rus blir ofte avvist fra ordinære krisesentertilbud da de har utfordringer det er vanskelig å møte på ordinære krisesentre. Samtidig kan personer avvises på bakgrunn av en for snever definisjon på «nær relasjon» som ikke gir rom for det avhengighetsforholdet mange ROP-pasienter har til voldsutøver.

Del saken Facebook Twitter