Det er også positivt at pårørendes rolle skal løftes, og at helsevesenet skal effektiviseres ved bedre utnyttelse av ressurser og digitale hjelpemidler. Mer sømløse overganger mellom ulike deler av helsetjenesten, og en refinansiering av fastlegeordningen slik at fastleger får mer tid til de sykeste pasientene, er også positivt. Actis har derimot noen bekymringer relatert til eldre og rusmidler. Disse vil bli nærmere adressert under.
Forebyggende arbeid
I meldingen skriver regjeringen at fastleger må tørre å snakke med eldre om alkoholvaner. Eldre drikker mer enn før, og særlig eldre kvinner har endret sine alkoholvaner. Actis mener det er viktig at samtalene rundt alkohol og rusmiddelbruk hos fastlegen begynner før alderdommen, og ønsker at dette er et tema som skal være en del av helseoppfølgingen gjennom hele voksenlivet. Dette vil kunne bidra til å redusere mange av helseskadene som kan følge av alkohol som for eksempel kreft, samtidig som det kan gjøre det enklere å følge opp alkoholbruk i eldre alder. Dersom alkoholbruk har vært en naturlig del av helseoppfølgingen over mange år, mener Actis det vil bli enklere å samtale om hvordan man som eldre er mer sårbar for negative konsekvenser av alkohol, og hvordan alkoholbruk kombinert med medisiner kan gi andre helserisikoer. I tillegg må kunnskapen om alkoholbruk hos eldre, og utfordringer tilknyttet samtidig alkoholbruk og medikamentbruk, økes i hjemmetjenesten, i sykehjem og på eldresenter.
I 2022 var de fleste overdosedødsfallene i Norge relatert til opioidbruk. Blant de som dør av opioider er det en større andel kvinner, og mange av kvinnene er over 50 år. I et forebyggingsperspektiv mener Actis derfor det er viktig å sikre økt kunnskap om opioider hos fastleger og andre relevante helsetjenester for å redusere antall overdoser.
Helse- og omsorgsarbeid
Et godt helsevesen gjør at også rusavhengige oppnår en lengre levealder enn tidligere, til tross for at den er adskillig lavere enn hos majoritetsbefolkningen. Vi er positive til at regjeringen spesielt nevner forskjeller i levealder som en utfordring de ønsker å ta tak i. Samtidig ønsker vi å påpeke at eldre med rusavhengighet kan ha mange ulike utfordringer, noe som kan kreve blant annet god psykisk helsehjelp, somatisk oppfølging, egnede bosteder og rusbehandling.
Hovedsaklig mener Actis regjeringen har gode intensjoner hva gjelder vår interessegruppe i denne meldingen. Samtidig er vi bekymret for at det spesifikke arbeidet som gjelder eldre rusavhengige skal presenteres i en reform vi enda ikke har mulighet til å vurdere. Vi ønsker derfor å benytte anledningen til å understreke at det er viktig at denne gruppen eldre ikke havner mellom to stoler. Det oppfordres til å sikre at tiltak som foreslås for eldre i denne stortingsmeldingen også gjennomgås, tilpasses og inkluderes i forebyggings- og behandlingsreformen.
Actis ønsker særlig å påpeke at følgende tiltak må sikres for eldre rusavhengige i den kommende reformen for å sørge for et likeverdig tilbud:
- LAR–pasienter og andre pasienter som har hatt langvarig rusavhengighet vil få redusert somatisk helse tidligere enn andre eldre. Det er derfor viktig at det iverksettes tiltak som sikrer denne gruppen god og helhetlig helsehjelp, samt bosteder og sykehjem som svarer ut deres behov. Det må sikres helseordninger der de ansatte har kunnskap om det kompliserte samspillet av helseutfordringer som finnes hos denne pasientgruppen i form av avhengighetsproblematikk, psykiske helseutfordringer, geriatri og alvorlige somatiske utfordringer. Det er essensielt at personale tar pasientens utfordringer på alvor, og at ikke tidligere eller nåværende rusavhengighet ses på som årsak til alle helseproblemer. I tillegg må kommunene settes i stand til å ivareta denne pasientgruppen.
- Det må igangsettes følgeforsking for å avdekke hvilke forebyggingstiltak, behandlinger og bostedsløsninger som er mest egnet til å ivareta målgruppen. I tillegg må eldre rusavhengige gis mulighet til medvirkning for å sikre at tilbudene de møter faktisk svarer ut deres behov. Dette vil bidra til at knappe ressurser brukes på tiltak som treffer målgruppen og som har god effekt.
- Rusavhengige eldre kan som gruppe være ekstra utsatt for psykisk uhelse og ensomhet da mange har hatt vanskelige opplevelser gjennom livet, har mistet nære og har redusert kontakt med sine pårørende. Det er derfor viktig at det legges til rette for å forebygge ensomhet og konsekvensene av ensomhet, for eksempel gjennom å skape rusfrie møteplasser.
- Som en sårbar gruppe har rusavhengige på samme måte som andre eldre behov for stabilitet og forutsigbarhet hva gjelder hvem som hjelper dem i hverdagen. Innen rusomsorg er mange ideelle aktører sentrale, og for å sikre forutsigbarhet for pasienten er det derfor viktig at de ideelle har gode rammevilkår og kan driftes på en langsiktig måte slik at ansatte blir i jobben.
- Eldre rusavhengige kan ha andre utfordringer med digitale hjelpemidler enn majoritetsbefolkningen. Det må derfor iverksettes spesifikke tiltak for å sikre at denne pasientgruppen kan nyttiggjøre seg av digitale løsninger.
- Det må legges til rette for heldøgns omsorgsplasser som svarer ut pasientgruppenes helsebehov.
- Det må tilrettelegges for at fastleger, psykologer, spesialisthelsetjenesten og hjemmesykepleien kan få mer kunnskap om sosiale, somatiske og psykiske utfordringer som preger eldre med rusmiddelproblematikk.