Barna våre, spillindustriens nye gullgruve

Aftenposten har avdekket at en norsk influenser har tjent 100 millioner på å lokke unge gamere til gambling – ifølge påstander også barn. Nå skal Stortinget behandle et forslag om forbud mot lootbokser, skinbetting og virtuell valuta. Dette forbudet må vedtas.

Publisert: 26. februar 2025
Sist oppdatert: 28. februar 2025
Portrett av Inger Lise Hansen

Vi har ikke tid til å vente på at EU skal regulere dette. Norge må ta et lederansvar i kampen mot pengespill i dataspill. mener Inger Lise Hansen.

«Kan jeg laste ned dette spillet? Det er helt gratis altså!»  

Mange foreldre har fått dette spørsmålet. Vi sjekker informasjonen i App Store, konstaterer at, ja det står «gratis», og lar barna spille – det gjør bilturen eller regnværsdagen litt kortere.

Men som vi har lært fra sosiale medier: Når noe er gratis, er det vi som er produktet. Spillverdenen er ikke noe unntak.

Avhengighetsskapende design

Én av de store skurkene i denne fortellingen er spillenes manipulative design, ofte kalt dark patterns. Hvor mange har ikke opplevd mobilspill med pushvarsler som sier: «Hvis du ikke logger inn nå, faller du ut av ligaen.» Eller: «Andre tar deg igjen!»

Virtuell valuta er et annet eksempel. Spillene opererer med diamanter, gullmynter eller gems som må kjøpes med ekte penger. Ofte er ikke valutaforholdet én til én, noe som gjør det vanskelig å se hvor mye man faktisk bruker. Dette designet er bevisst utformet for å få spillere til å bruke mer penger – ofte uten at de merker det selv.

Forundringspakker

Det mest skadelige elementet er lootbokser, som fungerer som forundringspakker i spill. De koster ekte penger og kan inneholde alt fra fordeler i spillet til såkalte skins – visuelle effekter som klær eller sverd. I noen tilfeller kan disse omsettes for store summer eller brukes til veddemål på skinbettingsider. Er man uheldig har man fått et spillproblem med på kjøpet.

Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning har funnet en tydelig sammenheng mellom kjøp av lootbokser og problemer med pengespill. Likevel fortsetter utenlandske spillselskaper og norske influensere å utnytte denne sårbarheten ved å markedsføre gambling av skins til unge spillere.

Forslag i Stortinget

Høyre, KrF, Venstre, MDG, Pasientfokus og Rødt fremmet før jul et forslag i Stortinget om å forby eller regulere lootbokser og skinbetting. Dette er bra, og noe vi støtter. I tillegg bør Stortinget gå inn for en streng regulering av manipulative designgrep, inkludert:

  • Forbud mot «fear of missing out»-mekanismer som pushvarsler.
  • At alle kjøp vises i ekte valuta, ikke virtuell.
  • Forbud mot bonuser og «gaver» som lokker spillere til å bruke mer penger.
  • Enkel tilgang til kjøpshistorikk, slik at foreldre og spillere har full oversikt

Nei til å vente på EU

Vi har ikke tid til å vente på at EU skal regulere dette. Norge må ta et lederansvar i kampen mot pengespill i dataspill. Sånn som det er nå, befinner en stor andel av norske barn seg i en virtuell verden som er helt uregulert. Det er uansvarlig.

Derfor bør det være helt uproblematisk for Familie- og kulturkomiteen og resten av Stortinget å gå inn for et forbud.

Det fortjener spillerne, og det fortjener barna våre.

Inger Lise Hansen

Generalsekretær i Actis - rusfeltets samarbeidsorgan

Del saken Facebook Twitter