Bomskudd om pils på kamp

Står det virkelig så dårlig til med norsk fotball at publikum trenger en pils eller tre for å få en god opplevelse?

Publisert: 9. august 2023
Sist oppdatert: 9. august 2023
ølglass på fotballkamp

I en spørreundersøkelse fra i desember i fjor svarte åtte av ti osloboere at de ikke har behov for å få kjøpt seg en øl på idrettsarrangementer. Foto: Shutterstock

Det er det inntrykket man får når politiker Tobias Strandskog overfor Avisa Oslo lover at hvis Høyre får flertall i bystyret etter valget, så skal det bli øl på kamp. Alkoholservering vil være bra både for klubbenes økonomi og stemningen på tribunen, argumenterer Strandskog.

Resonnementet bygger på forestillingen om at en fotballkamp uten en øl i hånda, gjør oppgjøret mellom for eksempel Vålerenga og Brann til en tam affære. Med litt promille i blodet blir opplevelsen en annen. Og supporterne vil strømme til neste kamp.

Her er Strandskog i utakt med folket. En undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Actis i 2023, viser at tre av fire Oslo-beboere ønsker at flere kultur- og idrettsarrangementer bør være alkoholfrie. De vil ikke bli møtt av tilbud om alkohol hvor enn de snur seg.

Hensynet til barn og unge må veie tungt når vi diskuterer denne tematikken. De vil på kamp for å heie på favorittlaget sitt. Men mange av dem – det er 90 000 barn som vokser opp i hjem der en eller begge foreldrene drikker for mye - vil få en dårlig følelse hvis alkohol blir en for stor del av rammen rundt kampen. De plukker opp endring i oppførsel hos oss voksne raskt og kan oppleve dette skremmende og utrygt. Dette bør de få slippe.

Norges Fotballforbund (NFF) har opphevet forbudet mot å selge alkohol til vanlige supportere på kamper, men det er opp til kommunen å gi skjenkebevillinger. Historien viser at disse sitter stadig løsere. Antallet skjenkebevillinger er mer enn tredoblet de siste 30 årene. Mange av dem er tildelt steder hvor vi tidligere ikke ble tilbudt alkohol, som hos frisøren, i klesbutikken og på biblioteket.

I lys av dette bør fotballkampene til Lyn, Skeid og Vålerenga forbli alkoholfrie arenaer. La heller spillerne skape magisk stemning gjennom godt spill, mange mål og sugende taklinger.

Tobias Strandskog og Høyre bør finne andre saker å gå til valg på.

Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis

(Publisert i Avisa Oslo)

Del saken Facebook Twitter