Nordmenn er født med ski på beina, ikke en øl i hånda

Så var skifesten i Kollen over for denne gang. Også i år ble den preget av enkelte som drakk seg fra sans og samling i marka. Men tar vi lærdom av erfaringene?

Publisert: 12. mars 2024
Sist oppdatert: 12. mars 2024

Kanskje gjør Terese Johaug comeback under ski-VM i Trondheim neste år. La oss i så fall håpe at det er det som vil prege avisoverskriftene dagen derpå og ikke nye skandaleoppslag om fyllefest i skogen rundt skiløypene. Foto: Espen E, Shutterstock. 

Den svenske avisen Expressen kalte hele opplegget for en skandale, og de svenske utøverne er nådeløse i sin kritikk. Moa Lundgren omtalte det et sjøslag, mens Ebba Anderson uttalte: «Det hör inte hemma på en idrottsarena».

Norske arrangører må forstå at de har et ansvar gjennom signalet de sender med å søke om alkoholservering på idrettsarrangementer. Idretten er tross alt anerkjent som en alkoholfri arena.

Alkoholservering inne på arenaen forebygger heller ikke det som skjer ute i løypa, men befester ideen om at alkohol er en naturlig del av idrettsarrangementer.

Hvor mange skifester som beskrives som sjøslag kan vi ha før idrettsgleden ødelegges av alkohol? Og hva vil skje med vår nasjonale stolthet, skisporten, hvis disse arrangementene ikke lenger preges av idrettsglede og turliv, men av fyll og slagsmål?

Langrenn er vår nasjonalidrett, og vi legger prestisje i å heie fram løperne. Hele familien skal med, og vi pakker sekken med flagg, pølser og termos med kakao og legger i vei ut i marka eller opp på tribunene. Dette er en fantastisk sjanse til å ta med barna på tur og lære dem skikultur og -tradisjon. Det burde i hvert fall vært sånn. Etter årets Kollen-arrangement, er jeg mer i tvil.

Nå er det Trondheims tur til å arrangere skifest, og også der blir det alkoholservering inne på idrettsarenaen. Raw Air og verdenscupavslutning i kombinert er visst ikke underholdene nok i seg selv. Signalet som burde vært sendt, er at idrett er en arena der  gode forbilder utfolder seg. En arena der familien kan samles for å heie frem våre idrettshelter.

Vår oppfordring til Åge Skinstad og Ski VM er klar: Dropp alkoholservering til fordel for inkludering, samhold og send signalet: Vi kan ha det gøy og feire idrettshelter uten alkohol!

Vi nordmenn er tross alt født med ski på beina, ikke en øl i hånda. Vi må ta tilbake den norske skikulturen, og vi trenger ikke alkohol for å gjøre det.

Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis

Del saken Facebook Twitter