Vend i tide, Høyre!
Det siste vi trenger er et kappløp om alkoholpolitiske tiltak som svekker folkehelsen i partienes partiprogrammer.
Hei, hva leter du etter?
Det siste vi trenger er et kappløp om alkoholpolitiske tiltak som svekker folkehelsen i partienes partiprogrammer.
Advarer mot Høyres alkohol-forslag
Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan og NCD-alliansen, som består av Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Rådet for psykisk helse, LHL og Diabetesforbundet, utfordrer Høyre til å prioritere folkehelse fremfor næringshensyn. Høyres ønsker for alkoholpolitikken i sitt partiprogram er en trussel mot folkehelsen og Vinmonopolet som institusjon. Utvidede åpningstider for alkoholsalg og å tillate salg av alkohol opptil åtte prosent i dagligvarebutikker er problematisk. Vi tror ikke Høyre er klar for konsekvensene forslagene vil medføre.
Det er en klar sammenheng mellom tilgjengelig alkohol og forbruk. Økt tilgjengelighet betyr økt konsum og flere helseskader. Kostnadene som kommer med økt tilgjengelig, kommer med en bitter bismak. Vi er derfor svært bekymret for at utvidede salgstider vil føre til svekket folkehelse, økt ulikhet i helse og tapt produktivitet. Med omtrent 4000 dagligvarebutikker i Norge, i tillegg til nettbutikker som Oda, vil åpning for salg av alkohol opptil åtte prosent utenfor Vinmonopolet og lengre salgstider øke tilgangen på sterk alkohol betydelig.
Høyres program strider mot anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og Norges forpliktelser til å redusere skadelig alkoholbruk med 20 prosent innen 2030. Med dette forslaget beveger vi oss enda lenger unna dette målet.
Nærmere 90 prosent av sykdomsbyrden i Norge skyldes allerede ikke-smittsomme sykdommer og usunne levevaner. Det er dokumentert at alkohol øker risikoen for over 200 ikke-smittsomme sykdommer. De nylig lanserte Nasjonale kostrådene anbefaler derfor at inntaket av alkohol bør være så lite som mulig av hensyn til helsen – det finnes ingen trygg nedre grense. Det vi trenger nå er drahjelp til å etterleve kostholds- og alkoholrådet, og ikke tilrettelegging for å kunne kjøpe mer, sterkere og oftere alkohol.
Det er ikke mulig å skille mellom type produkter som skal i butikk og på polet, kun på alkoholinnhold. Å åpne for alkohol opptil åtte prosent i dagligvarebutikk vil føre til at vi får vintyper og sterke ferdigblandede drinker i butikken. Det finnes allerede viner på polet som er rundt åtte prosent, og produsentene vil lett kunne tilpasse seg den grensa for å komme i butikk.
Erfaringer fra Finland viser at etterspørselen etter sterkere alkohol økte etter lignende tiltak, og at omsetningen hos deres vinmonopol, Alko, gikk ned. Vinmonopolet har unntak fra EUs frihandelsregler av folkehelsehensyn. Men dess mer av omsetningen som foregår utenfor polet, dess svakere står denne begrunnelsen. Vi er bekymret for konsekvensene dette kan ha for vinmonopolordningen.
Norge har en solid alkoholpolitikk som det er bred oppslutning om. Det er ingen grunn til å fikse det som ikke er ødelagt. Vi oppfordrer Høyre til å snu i andreutkastet og heller fokusere på tiltak som fremmer folkehelsen og reduserer skadelig alkoholbruk. La oss bevare en ansvarlig alkoholpolitikk som setter helse og velferd først.
Av:
Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær, Kreftforeningen
Tone P. Torgersen, fagsjef, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Tove Gundersen, generalsekretær Rådet for Psykisk helse
Mari Larsen, generalsekretær LHL
Britt Inger Skaanes, generalsekretær Diabetesforbundet
Inger Lise Hansen, generalsekretær Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan
Kronikken er også blitt publisert i Aftenposten