10 ting du bør vite om kokain

Kokainbruken har økt markant de siste ti årene, særlig blant unge. I Oslo er bruken blant ungdom tredoblet på fem år.

Publisert: 30. juni 2025
Sist oppdatert: 30. juni 2025
pose med kokain

Foto: Shutterstock

Hva er kokain?

Kokain er et sentralstimulerende stoff som påvirker sentralnervesystemet i hjernen. Dette gjør at stoffet er svært vanedannende og avhengighetsskapende.

Kokain inntas ofte ved sniffing, men kan også røykes (crack, fribase), injiseres eller tas gjennom munnen. Kokain gir som regel en kraftig, men kortvarig ruseffekt. Derfor er det vanlig å gjenta inntaket flere ganger for å opprettholde rusen, spesielt ved injeksjon eller røyking. Dette bidrar samtidig til økt fare for overdose og utvikling av avhengighet.

Skadevirkninger

Kokain har en rekke alvorlige skadevirkninger på hjerte-karsystemet. Inntak av kokain fører til økt oksygenbehov samtidig som blodkarene trekker seg sammen og reduserer oksygentilførselen. Langtidsbruk av kokain kan skade kognitive ferdigheter, som læring, tenkning og hukommelse.

De siste tallene fra 2024 viser en dramatisk økning av pasienter med kokainavhengighet. På bare to år har andelen økt fra 28 prosent i 2022 til 37 prosent i 2024.

Kokain og russetid

Det har vært en bekymringsfull økning i antall russ som bruker kokain og mye snakk i medier om hvordan rusbruk i russetiden oppfattes som normalt og nesten forventet. Resultater fra Opinion-undersøkelsen viser at nesten 20 prosent av ungdom som har vært russ sa seg enige i påstanden om at det oppfattes som helt vanlig at kokain er en del av russefeiringen. 

Allikevel sa kun 3 prosent av ungdom i aldersgruppen 18-25 år som har vært russ at de har prøvd kokain i russetiden. Dette viser at den store majoriteten faktisk velger å avstå fra bruk av kokain.

Last ned "10 ting du bør vite om kokain" her
Del saken Facebook Twitter