Erfaringer med legalisering

Ny Actis-rapport tar for seg erfaringene fra legalisering i USA og Canada.

Publisert: 20. januar 2023
Sist oppdatert: 31. mars 2023
Cannabisblad på treplanke.

Cannabisproduktene som selges i Canada er blitt stadig sterkere—de fleste har nå et THC-innhold på over 20 prosent. Foto: Shutterstock

Høsten 2022 er det ti år siden de første folkeavstemningene om legalisering av cannabis i delstatene Colorado og Washington. I januar 2014 åpnet de første lovlige cannabisutsalgene i Colorado, og i juli samme år åpnet utsalgene i Washington.

Ulikt regelverk

En rekke andre delstater fulgte etter, og i skrivende stund er cannabis lovlig til rusformål i 19 delstater, i tillegg til Washington D.C. og Guam (State Medical Cannabis Laws,n.d.).

Utover dette er det 33 delstater som tillater såkalt «medisinsk bruk» av cannabis i en eller annen form. Regelverket varierer fra stat til stat. Noen har relativt restriktive regler som kun tillater produkter med det ikke-rusgivende stoffet CBD, eller bare åpner for medisinsk bruk for et begrenset antall diagnoser.

Fortsatt ulovlig

Cannabis er likevel fortsatt ulovlig på føderalt nivå. Dette har betydning for mulighetene til å transportere og selge cannabis over delstatsgrensene, det begrenser mulighetene til å skape nasjonale merkevarer og distribusjonssystemer, det innskrenker tilgang til enkelte banktjenester og demper kanskje også investeringene i industrien. Kongressen har behandlet en rekke forslag om nasjonal legalisering, men så langt har ikke lovforslagene gått gjennom. I 2018 ble Canada det andre landet – etter Uruguay i 2014 – som legaliserte cannabis på nasjonalt nivå.

Industrien presser på

Canadiske og amerikanske cannabisselskaper har investert stort i det europeiske markedet, først og fremst i CBD og medisinsk cannabis. Samtidig har de bygget opp den infrastrukturen de trenger for full legalisering, med dyrkningsfasiliteter, teknologi, merkevarer og distribusjonskanaler, og industrien jobber aktivt for å åpne for full legalisering.

Hva med Norge?

Flere europeiske land diskuterer nå ulike legaliseringsforslag. Malta og Luxembourg har begrenset seg til å tillate begrenset dyrking av cannabis til eget bruk, men den tyske regjeringen har lovet å åpne for lovlig omsetning av cannabis i løpet av perioden.

Også i Norge har enkelte politikere tatt til orde for å legalisere cannabis. Med dette bakteppet blir det desto viktigere å se nærmere på erfaringene med cannabislegalisering der dette er gjennomført.


Les rapporten her.
Del saken Facebook Twitter