Alkohol med i nye kostholdsråd
Helsedirektoratet la i dag frem de nye kostrådene under Arendalsuka. De inkluderer nå også alkohol.
Hei, hva leter du etter?
Helsedirektoratet la i dag frem de nye kostrådene under Arendalsuka. De inkluderer nå også alkohol.
Forslaget til kostråd som tidligere i år ble sendt ut på høring, sa ingen ting om alkohol. Dette utløste kraftige reaksjoner fra fagmiljøene som viste til den dokumenterte negative helseeffekten alkohol har.
Nå har Helsedirektoratet snudd og tatt alkohol i kostrådene, men flyttet det ned i underteksten i kostråd seks: «Drikk vann». Der står det: «Det er anbefalt å drikke vann når du er tørst, til måltider og ved fysisk aktivitet. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv”.
- Det er bra at Helsedirektoratet har lyttet til høringsinnspillene blant annet fra Actis, og tatt alkohol inn i kostrådene. Når det er sagt, skulle vi gjerne sett at alkohol kom som et eget punkt - for eksempel: «Velg alkoholfritt for helsens skyld» - og ikke bare blir nevnt i underteksten. Da ville det blitt enda tydeligere hvor skadelig alkohol er for helsen, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis.
Helsedirektoratet har ikke satt noen nedre grense for hva som er et helsemessig forsvarlig alkoholinntak. Begrunnelsen er at det ikke er mulig å fastsette en slik grense fordi det ikke finnes et samlet vitenskapelig grunnlag på dette.
- At rådene ikke setter en nedre grense for alkoholinntak, er fornuftig. En fastsatt grense kunne lett blitt tolket som at det er trygt å drikke opptil dette nivået, og sånn er det jo ikke. Vil du ta gode valg for helsen din, så dropper du alkohol, sier Hansen.
På framleggelsen signaliserte Helsedirektoratet at det også vil komme en egen veileder for alkoholbruk. Dette støtter Actis.
- Folk trenger kunnskap for å kunne ta informerte valg om hva og hvor mye de vil drikke. Kostholdsrådene er jo nettopp bare det – råd. Til syvende og sist er det hver enkelt av oss som bestemmer, og da må vi bygge våre beslutninger på kunnskap, avslutter Hansen.