La oss ta de alkoholfrie sonene tilbake!

Kommunen mottar en strøm av skjenkesøknader både herfra og derfra. Altfor mange får bevilgingen de er ute etter. Alkoholfrie arenaer er under press.

Publisert: 2. februar 2024
Sist oppdatert: 2. februar 2024
Portrett av Inger Lise Hansen

Vi tror Høyres velgere også er glade i Vinmonopolet, sier Inger Lise Hansen.

Hva er problemet med det?

Et av dem er at folk, ikke minst mange barn og familier, må forholde seg til alkoholbruk nær sagt over alt hvor de beveger seg – også i parker og på strender. Sistnevnte er arealer som er etablert og tilrettelagt for å være trygge, samlende og inkluderende. Der skal det myldre av barn, ungdom og voksne som spiller krokett, griller eller bare slapper av i sola.

Mamma, kan vi gå hjem?

For noen sprekker denne idyllen når de med øl-posene inntar - og i noen tilfeller - overtar friområdet. Det gjelder selvfølgelig ikke alle, de fleste holder seg på et hyggenivå, men det skal ikke mye til før stemningen forandrer seg. Særlig barn som vokser opp i familier med alkoholutfordringer, dem er det mange av, merker dette raskt. Plutselig er ikke parken et så hyggelig sted å være lenger.

Pengene eller livet

Når servering av øl og vin i tillegg inntar biblioteker, fotballkamper, skimesterskap, frisørsalonger og bilforhandlere, så blir summen av skjenking i overkant høy.

Motivasjonen til bedrifter og kulturinstitusjoner som søker om skjenkebevilling, kan man forstå rent forretningsmessig. Det er også forståelig at kommunepolitikerne finner det vanskelig å si nei. De kjemper jo for å holde liv i lokalsamfunnet, skape arbeidsplasser og sørge for skatteinntekter.

Men de har også et ansvar for helsen og livskvaliteten til innbyggerne sine. De må se og ta konsekvensen av hvordan skadelig alkoholbruk spiller en rolle ved for eksempel vold i nære relasjoner, ensomhet, utenforskap og utrygghet.

Gjør det vanskelig for seg selv

Ved å være for slepphendte med skjenkebevilgningene, setter lokalpolitikerne seg selv i en kinkig situasjon. De blir offer for logikken som ligger i «hvorfor skal ikke vi få lov, når de får lov?». «Hvorfor skal ikke biblioteket få servere vin, når kinoen får lov?». Alle som er foreldre, vet hvor vanskelig det er å motstå denne argumentasjonen.

Hvordan bremse utviklingen?

Hva kan og bør vi gjøre når det blir stadig vanskeligere for folk å finne alkoholfrie soner? Hva må politikerne endre? Og hvordan kan du og jeg bidra til å bremse utviklingen?

Nasjonalt må de folkevalgte sette makt bak det som er nedfelt i alkoholloven om at alkoholfrie arenaer i samfunnet skal sikres for å redusere skadelig alkoholforbruk. Kommunene, som har ansvaret for å gjennomføre denne politikken, har allerede gode verktøy til disposisjon. Et av dem er «skjenketak». Alkoholloven gir hjemmel for at det kan fastsettes en øvre grense for antall bevillinger for salg eller skjenking i kommunen. At næringsliv og kulturinteresser vil protestere, må de tåle å stå i.

Hva med deg? Det er store sjanser for at du tilhører den tause majoriteten som ønsker flere alkoholfrie arenaer. En undersøkelse fra 2023 viste at 7 av 10 av oss tilhører denne gruppen.

Hva med å rekke opp hånden og si at nok er nok? Sånn at politikerne forstår at det ikke er et folkekrav å tillate alkohol overalt. Kanskje noen partier til og med ser at dette kan være en god sak å gå til valg på.

La oss ta de alkoholfrie sonene tilbake!

(Dette er en kronikk som er gjengitt i diverse medier)

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler