Artikkelen vil bli oppdatert løpende.
Totalt har tolv ideelle og to kommersielle institusjoner fått avtaler. Samtidig mister flere eksisterende aktører sine avtaler eller opplever en kritisk reduksjon i antall behandlingsplasser, noe som kan tvinge dem til å stenge. Blå Kors kan være fornøyde med en markant økning i behandlingsplasser.
Institusjoner som står uten avtale fra 1. januar 2025 og som er nedleggingstruet
- Kvinnekollektivet Arken
- Behandlingstunet (Frelsesarmeen)
- Renåvangen
- Valdresklinikken
- Veslelien (Kirkens Bymisjon)
- Incognito klinikken
- Stiftelsen Manifestsenteret
- Samtun A/S
- Enkelte av Tyrilistiftelsens avdelinger
- Enkelte avdelinger ved Fossumkollektivet
Flere har også mistet behandlingsplasser. Det gjelder blant annet Trasoppklinikken og Solliakollektivet.
Tyrilistiftelsen mister avdelinger i Arendal, Skien, Lillehammer og Folldal, mens Fossumkollektivet mister drift på Solvold, Sørligard og Rud. Fossumkollektivet får til gjengjeld fem ekstra plasser i forhold til det de har i dag.
På den positive siden kan Blå Kors se seg fornøyd med en dobling av antall døgnbehandlingsplasser sammenlignet med det de har i dag.
Les pressemeldingen fra Helse Sør-Øst her
Totalt reduseres antall behandlingsplasser i Helse Sør-Øst med 103.
Actis er særlig bekymret for at Kvinnekollektivet Arken kan bli nødt til å stenge dørene. Dette er landets eneste behandlingstilbud kun til kvinner.
- Arken har gode resultater å vise til, og har hjulpet sårbare kvinner å bli rusfrie i 37 år. Det vil være en katastrofe for mangfoldet i rusbehandlingen dersom de må legge ned, sier Ingen Lise Hansen, generalsekretær i Actis.
Hun legger til:
- Vi gratulerer samtidig våre medlemmer Blå Kors, Phoenix Haga, Fossum-kollektivet, Solliakollektivet og Trasoppklinikken, med tildeling av plasser i anbudsrunden. Vi er glad for at kompetansemiljøene ved disse institusjonene kan fortsette å tilby rusbehandling med gode resultater.