Hva er suksesskriteriene bak fritidskortet i Kvinesdal? Hvordan skape en arena for inkludering gjennom idretten? Hvordan legger man til rette for best mulig involvering av foreldre? Hvordan skape en god dialog med ungdom?
På vår jubileumskonferanse vil du få innblikk i konkrete tiltak, metoder og prosjekter som har lykkes med sin satsning på barn og unge. Vi tar deg Norge rundt i jakten på suksesshistorier som kan inspirere til innsats mot rus, utenforskap og mobbing.
Konferansen er spesielt for deg som er politiker eller beslutningstager på kommunalt eller nasjonalt nivå, deg som jobber med forebygging, oppsøkende tjeneste, i skolen eller helsetjenesten, eller i et idrettslag eller forening.
Velkommen til Oslo Konserthus!
Konferansen kan også oppleves digitalt.
Program
09.00: Registrering
0935: Åpning: Usman Mushtaq, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Oslo
09.45: Kunstnerisk innslag
09.55: Actis 20 år, Geir Riise, styreleder i Actis
10.10: Ungdomsforebygging i en ruspolitisk brytningstid – Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
10.25: Islandsmodellen: Suksessoppskrift for forebygging av rusbruk blant tenåringer. Hvilke grep har islendingene tatt for å få til endringer i tenåringenes rusvaner? Margret Lilja Gudmundsdottir, Chief Knowledge Officer
11.10: Skolen som bauta i en bydel beryktet for sine ungdomsutfordringer. På Lofsrud Ungdomsskole på Mortensrud blander de seg mer inn i livene til elevene sine enn det som er vanlig. Rektor Trond Nilsen, sist sett i Helene sjekker ut Mortensrud på NRK, viser og forklarer.
11.35: Hvordan idrettslaget kan utgjøre en forskjell: Dag Endal, ildsjel, styreleder i Haugerud IL og Årets Osloborger 2022. Forteller om hvordan få risikoutsatt ungdom inn på bane og i idrettshall, og hvordan holde på dem lengst mulig.
12.10: Populært fritidskort: Målet var å forbygge utenforskap og sørge for at alle unge i bygda skulle ha et fritidstilbud, uavhengig av foreldrenes inntekter. Kvinesdal valgte å sponse ungdommen med et gratis fritidskort. Hvordan har det gått? Leah Henriette Rafoss, Fagleder – Barn og unge, Kvinesdal kommune
12.30: Lunsj
13.10: Foreldremøtet: Forskning viser at foreldre er de viktigste rusforebyggerne. Sterk & Klar-programmet gir foreldre verktøy og kunnskap for å tilrettelegge for at ungdommen dropper rus. Hanne Cecilie Widnes, Generalsekretær i IOGT i Norge
13.35: Oslostandarden tre år etter: I 2020 fikk utekontaktene i Oslo en egen faglig standard for oppsøkende arbeid med utsatt ungdom. Hva ligger i en slik standard og hvordan brukes den i praksis av de som jobber oppsøkende? Børge Erdal, leder av uteseksjonen i Oslo.
14.10: Hvordan skape en god dialog med ungdom? MOT Norge har mange av landets største idrettsprofiler på laget og arbeider for å styrke ungdoms robusthet, livsmestring og mot. Daglig leder, Regine Oen Hatten, gir et innblikk i tanken bak programmet.
14.35 Rocket-Man: I januar 2020 døde Jens Lunde Tusvik av en overdose. Dette førte til at foreldrene til Jens, sammen med idrettslaget, startet prosjektet Rocket-Man, oppkalt etter favorittlåten til Jens. Rocket-Man skal forebygge at unge mennesker havner utenfor. Grundig presentert av Leo Ajkik serien Rus på NRK. Foredragsholder: Thomas Fjeldstad leder av prosjektet.
Påmelding