Derfor har vi laget noen råd til alle festkomiteer som nå finpusser planene for årets julebord. Tips som kan bidra til alle gjestene er i like godt humør når de drar hjem fra julebordet som da de kom, uten å ta bort festgleden.
1. Bli enige om målet
De som planlegger julebordet må, før detaljene spikres, være enige om én ting: Hovedmålet er at alle skal ha en hyggelig kveld. Gjenta det som fungerte i fjor – men dropp det som gjorde at noen gikk hjem med en dårlig følelse, og andre våknet opp med en.
2. Legg julebordet til en hverdag
Kjipt? Nei da. Julebord på en tirsdag kan være like vellykket som på en fredag. Selv om kvelden blir automatisk litt kortere og tempoet lavere, reduseres risikoen for «uønskede hendelser».
3. Ha en plan for serveringen
Enten julebordet skal holdes i egne lokaler eller på restaurant, bør dere ha en plan for alkoholserveringen – og holde dere til den gjennom kvelden.
Bestem gjerne på forhånd hvor mange glass som serveres til maten, om det skal være en velkomstdrink, og når det eventuelt settes stopp. En tydelig plan gjør det enklere å si nei til «bare ett glass til».
4. Ta alkoholfrie alternativer på alvor
Ikke bare kjøp inn noen flasker brus for syns skyld. Gi de som styrer unna alkohol noe som føles like festlig som for de andre. Og nå som det nærmest har blitt en sport blant bryggerne å lage best mulig alkoholfritt øl, er det mye godt å velge mellom. Spiser dere ute, forsikre dere om at stedet kan tilby alkoholfrie drikker som matcher maten – akkurat som med vin. Det er ingen grunn til at man skal føle seg som en B-gjest fordi man velger bort promille og bakrus.
5. Dropp den sterke startdrinken
Mange kjører på med en ekstra sterk velkomstdrink i frykt for at folk ikke skal komme i stemning. Det er en dårlig idé. Lag heller noe som ser fresht ut og smaker godt – med eller uten alkohol. Stemningen kommer uansett.
6. Husk vann – og små glass
Man blir tørst av ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Sørg derfor for rikelig med isvann på bordet. Husk at kombinasjonen av sterkøl akevitt kan være i overkant potent. Og når akevitten skal på bordet – velg små glass. Da drikker man langsommere.
7. Noen må holde seg edru
Sørg for at noen ansvarlige er edru og kan håndtere situasjoner som oppstår, om noen må reddes fra å dumme seg ut eller noen bør få hjelp inn i en taxi.
8. Fylla har aldri skylda
Husk at uansett forhåndsregler og gode råd, har hver og en av oss et ansvar for at det ikke oppstår situasjoner der fylla tar overhånd eller noen føler seg ukomfortable. Den beste julefesten er den der alle gleder seg til å møtes igjen mandag morgen.
Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan og Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen
Artikkelen er publisert i diverse regionsaviser