Åtte råd for et inkluderende julebord

Bryggeri- og drikkevareforeningen og Actis står ofte på hver sin side av bardisken, men når det gjelder julebord er vi enige om én ting: Det bør være en fest der alle føler seg inkludert.

Publisert: 2. desember 2025
Sist oppdatert: 3. desember 2025

Ikke alle gleder seg like mye til at denne invitasjonen dukker opp på pulten. Sånn trenger det ikke å være. 

Derfor har vi laget noen råd til alle festkomiteer som nå finpusser planene for årets julebord. Tips som kan bidra til alle gjestene er i like godt humør når de drar hjem fra julebordet som da de kom, uten å ta bort festgleden.

1. Bli enige om målet

De som planlegger julebordet må, før detaljene spikres, være enige om én ting: Hovedmålet er at alle skal ha en hyggelig kveld. Gjenta det som fungerte i fjor – men dropp det som gjorde at noen gikk hjem med en dårlig følelse, og andre våknet opp med en.

2. Legg julebordet til en hverdag

Kjipt? Nei da. Julebord på en tirsdag kan være like vellykket som på en fredag. Selv om kvelden blir automatisk litt kortere og tempoet lavere, reduseres risikoen for «uønskede hendelser».

3. Ha en plan for serveringen

Enten julebordet skal holdes i egne lokaler eller på restaurant, bør dere ha en plan for alkoholserveringen – og holde dere til den gjennom kvelden.

Bestem gjerne på forhånd hvor mange glass som serveres til maten, om det skal være en velkomstdrink, og når det eventuelt settes stopp. En tydelig plan gjør det enklere å si nei til «bare ett glass til».

4. Ta alkoholfrie alternativer på alvor

Ikke bare kjøp inn noen flasker brus for syns skyld. Gi de som styrer unna alkohol noe som føles like festlig som for de andre. Og nå som det nærmest har blitt en sport blant bryggerne å lage best mulig alkoholfritt øl, er det mye godt å velge mellom. Spiser dere ute, forsikre dere om at stedet kan tilby alkoholfrie drikker som matcher maten – akkurat som med vin. Det er ingen grunn til at man skal føle seg som en B-gjest fordi man velger bort promille og bakrus.

5. Dropp den sterke startdrinken

Mange kjører på med en ekstra sterk velkomstdrink i frykt for at folk ikke skal komme i stemning. Det er en dårlig idé. Lag heller noe som ser fresht ut og smaker godt – med eller uten alkohol. Stemningen kommer uansett.

6. Husk vann – og små glass

Man blir tørst av ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Sørg derfor for rikelig med isvann på bordet. Husk at kombinasjonen av sterkøl akevitt kan være i overkant potent. Og når akevitten skal på bordet – velg små glass. Da drikker man langsommere.

7. Noen må holde seg edru

Sørg for at noen ansvarlige er edru og kan håndtere situasjoner som oppstår, om noen må reddes fra å dumme seg ut eller noen bør få hjelp inn i en taxi.

8. Fylla har aldri skylda

Husk at uansett forhåndsregler og gode råd, har hver og en av oss et ansvar for at det ikke oppstår situasjoner der fylla tar overhånd eller noen føler seg ukomfortable. Den beste julefesten er den der alle gleder seg til å møtes igjen mandag morgen.

Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan og Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen

Artikkelen er publisert i diverse regionsaviser

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler