Dette gjør alkohol med treningen din

Det er sommer, og flere benytter varmere vær til en treningsøkt ute. Men visste du at alkohol kan påvirke treningen din?

Publisert: 1. juli 2024
Sist oppdatert: 1. juli 2024

Planlegger du en løpetur i varmen? Foto: Shutterstock

Alkohol er en vanlig del av sommeren for mange, men om du er opptatt av trening og fysisk prestasjon, kan det være greit å vite at alkohol kan ha betydelige negative effekter.

Her tar vi en nærmere titt på hvordan alkohol kan påvirke treningen din:

 1. Redusert muskelvekst og restitusjon
  Alkohol kan hemme prosessen der kroppen bygger nye muskler. Studier viser at alkoholinntak etter trening kan redusere muskelproteinsyntesen, noe som betyr at muskelbyggingen blir langsommere og mindre effektiv.
 2. Dehydrering
  Alkohol øker urinproduksjonen og kan derfor føre til dehydrering. Væskebalansen er essensiell for muskelprestasjon og restitusjon, og dehydrering kan føre til redusert styrke, utholdenhet og økt risiko for skader.
 3. Redusert energinivå og ytelse
  Alkohol kan redusere glykogennivåene i musklene, som er kroppens primære energikilde under intens trening. Dette kan føre til raskere tretthet og dårligere prestasjon under trening.
 4. Svekket motorisk kontroll og koordinasjon
  Selv små mengder alkohol kan påvirke motorisk kontroll og koordinasjon. Dette øker risikoen for skader, spesielt i aktiviteter som krever presis bevegelse og balanse, som for eksempel vektløfting.
 5. Forstyrret søvn
  God søvn er viktig for restitusjon og generell helse. Bruker du pulsklokke kan du se at søvnkvaliteten blir dårligere om du har drukket alkohol før du legger deg. For lite, eller for dårlig søvn, kan føre til tretthet og redusert prestasjon dagen etter.
 6. Vektøkning og endret kroppssammensetning
  Alkohol inneholder mange kalorier, og disse "tomme kaloriene" kan lett bidra til vektøkning. I tillegg kan alkohol endre kroppens hormonbalanse, noe som kan påvirke fettlagring og muskelbygging negativt.

Ekstra utfordringer om sommeren

Om sommeren har mange en tendens til å drikke mer alkohol på grunn av ferie, grilling og andre sosiale sammenkomster. I tillegg er det varmere vær, noe som gjør at kroppen svetter mer og mister væske raskere. Derfor er det ekstra viktig å passe på væskebalansen ved å drikke mye vann. Kombinasjonen av økt alkoholinntak og varme kan forsterke dehydreringseffekten, noe som kan påvirke treningsprestasjonen din negativt.

Tips for å minimere alkoholens påvirkning på treningen

 • Moderering: Hold alkoholinntaket moderat. Dropp det siste glasset med vin, eller den siste boksen med øl. Det vil kunne ha betydelig helsegevinst.
 • Hydrering: Drikk rikelig med vann både før, under og etter alkoholinntak for å motvirke dehydrering.
 • Planlegging: Unngå å drikke alkohol før eller rett etter trening. Hvis du vil drikke alkohol, gjør det på dager hvor du ikke trener hardt dagen etter.
 • Ernæring: Sørg for å ha en næringsrik diett som støtter muskelgjenoppbygging og generell helse.

Å være bevisst på hvordan alkohol påvirker kroppen din kan hjelpe deg å ta bedre valg for å oppnå treningsmålene dine. Mens et glass vin eller en øl i ny og ne ikke nødvendigvis vil ødelegge fremgangen din, er det viktig å forstå og håndtere de potensielle konsekvensene alkohol kan ha på treningen din.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler