Mager satsning på rusfeltet
Regjeringen la i dag frem et statsbudsjett som i liten grad reflekterer den uttalte satsningen på rusfeltet. Det er mye flikking og flytting av beløp, men få reelle løft i de store postene.
Hei, hva leter du etter?
Regjeringen la i dag frem et statsbudsjett som i liten grad reflekterer den uttalte satsningen på rusfeltet. Det er mye flikking og flytting av beløp, men få reelle løft i de store postene.
- Regjeringen skal ha ros for å styrke satsningen på helsestasjons- og skolehelsetjenesten, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. - Særlig helsesykepleiere spiller en nøkkelrolle i forebyggingen av rus og utenforskap, men de er for få og overarbeidet. Økte midler til kommunene gir håp om bedring.
På plussiden trekker Hansen også frem den nye tilskuddsordningen for samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT). Alle kommuner trenger et sterkere SLT samarbeid for målrettete innsats mot sårbare ungdommer for å motarbeide utenforskap. Kommunene får konkurrere om en pott på 10 millioner kroner, som en del av satsingen mot barne- og ungdomskriminalitet, som forhåpentligvis økes ytterligere når forebyggings- og behandlingsreformen kommer.
Når det gjelder rusfeltet som helhet, finner Hansen få lyspunkter. Henvisningene til forebyggings- og behandlingsreformen er like ulne som før, og overdosearbeidet styrkes i praksis med kun 700 000 kroner.
- Reformen nevnes flere steder, men ingen konkrete midler bevilges, sier Hansen. - Regjeringen skriver at de «tar sikte på» å legge den frem i 2024. Det får oss til å frykte at den kan bli utsatt til 2025. Vi har ventet lenge nok.
Vi hadde forventet en at statsbudsjettet satte av midler for å gjøre noe med bemanningen i fengsler, spesielt med tanke på innsatte med rus- og psykiske lidelser. I stedet for en reell økning, foreslås det 55 millioner kroner for å "opprettholde aktivitetsnivået".
- Det er også oppsiktsvekkende at regjeringen vil kutte ni millioner kroner i tilskudd til friville organisasjoner som gjør en avgjørende innsats blant annet for å hindre tilbakefall til ny kriminalitet, livsmestring og ettervern, sier Hansen. Organisasjonene som jobber målrettet for å gi folk en ny sjanse fortjener ikke denne kaldusjen. Resultatet vil bli færre aktivitets- og oppfølgingstilbud.
En dråpe i havet
Hun sier avslutningsvis at hun er glad for at det er satt av midler til oppgradering av krisesenterbygg, men stiller spørsmåltegn ved hvor mye man får ut av 6,5 millioner, når de skal fordeles på alle landets kommuner.
Oppsummert: Statsbudsjettet 2025 byr på små justeringer her og der, men mangler satsningen for å møte de store utfordringene på rusfeltet.