Utsetter lovpålagte oppgaver: Ny rapport om helsesykepleiere
Hele to av tre helsesykepleiere må utsette lovpålagte arbeidsoppgaver grunnet høyt arbeidspress.
Hei, hva leter du etter?
Hele to av tre helsesykepleiere må utsette lovpålagte arbeidsoppgaver grunnet høyt arbeidspress.
Les rapporten om helsesykepleiere i sin helhet:
Flere aktører har de siste årene ropt varsko om mangelen på helsesykepleiere, samt arbeidsbelastningen man opplever i yrket. På bakgrunn av dette valgte Actis og Landsgruppen av helsesykepleiere i 2022 å gjennomføre en større undersøkelse blant landets helsesykepleiere. 1122 helsesykepleiere besvarte undersøkelsen.
Hensikten med undersøkelsen var å se nærmere på arbeidshverdagen og utfordringene til helsesykepleierne. Gjennom undersøkelsen ønsker vi å kartlegge utfordringene fra helsesykepleierenes perspektiv, og skape et kunnskapsgrunnlag som kan bidra til en bedre arbeidshverdag for yrkesgruppen.
Les mer: Tre av fire klarer ikke å følge opp barn som sliter (Dagsavisen)
Helsesykepleiere spiller en forebyggende rolle innenfor rusmisbruk: En av deres viktigste oppgaver er å gi råd om hvordan man kan unngå å utvikle et rusmisbruk og hvordan man kan bryte en eventuell avhengighet.
I rapporten som nå er utarbeidet fremkommer det en opplevd mangel av nok tid til å følge opp barn, ungdommer og familier som sliter: 75 prosent av helsesykepleierne oppgir å være helt eller delvis uenige i påstanden om at de har god nok tid. 90 prosent er veldig eller litt enige i at det brukes for mye tid på for- og etterarbeid.
Undersøkelsen ble avsluttet med et spørsmål om helsesykepleiere ønsket å formidle noe som ikke kom fram i undersøkelsen.
Her ytret hele 75 prosent bekymring for eget yrke grunnet mangel på ressurser og tid, noe som gir lite rom for helsefremming og primærforebygging. Samtidig mener en stor andel at normtallet må justeres for å kunne holde tritt med utviklingen og etterspørselen.
Det er også et stort ønske om å heve kompetansen blant helsesykepleiere samt prioritere utdanning av flere helsesykepleiere.
Hvis målet er å redusere gjengenes makt og inntekter, er det ikke avgjørende hvor stor markedsandel det lovlige markedet har. Det viktigste målet er hvor stort det ulovlige markedet er i absolutte tall – hvor mange dollar som havner hos de kriminelle nettverkene.
Ny studie fra Canada gir svaret.
En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.