Selv litt alkohol kan være skadelig for blodtrykket og hjertet ditt

En ny forskningsrapport som ble lansert i dag, viser at alkohol utelukkende har negative effekter på hjerte- og karsykdommer. Myten om det daglige rødvinsglasset bare er sunt, får seg dermed enda en knekk.

Publisert: 14. mars 2023
Sist oppdatert: 16. februar 2024
Helsepersonell måler blodtrykk

Actis er en av initiativtakerne til forskningsrapporten som tar for seg sammenhengen mellom alkohol og blodtrykk. Foto: Shutterstock

risikotoppen

Den internasjonale forskningsgruppen påpeker at når du drikker alkohol, kan arteriene bli stivere og veggtykkelsen i blodårene øke. Resultatet er forhøyet blodtrykk. Med det øker også risikoen for hjerteinfarkt, slag- og hjerte- og nyresvikt. 19,2 prosent av alle dødsfall i verden i 2019 kan spores tilbake til alkohol.

Knuser myte

- Tidligere trodde man at alkohol i lave eller moderate doser kunne beskytte mot hjerte- og karsykdommer, kommenterer Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. - Dette har over tid blitt gjentatt fra så mange hold og så ofte, at det har fått feste seg som en sannhet. Denne og mange andre nyere studier slår fast at dette ikke er tilfelle, snarere tvert imot: Selv litt alkohol kan være skadelig for blodtrykk og hjerte, sier Hansen.

Les hele rapporten her

Må øke bevisstheten

Kommer du til helsevesenet med høyt blodtrykk, er det større sjanse for at anbefalingene går på kosthold og fysisk aktivitet, enn å se på alkoholkonsumet. Dette opprører Frida Dangardt, forsker, overlege og en av forfatterne av rapporten:

– Høyt blodtrykk er den største enkeltforebyggbare risikofaktoren for sykdom og død i verden i dag, og alkoholens bidrag til høyt blodtrykk er en av mange oversett faktorer. Hvis vi kan øke bevisstheten om denne sammenhengen både blant folk flest og innenfor helsevesenet, har vi oppnådd mye, sier hun.

Pris og tilgjengelighet

Forskerne konkluderer med at tiltak for å redusere alkoholforbruket, er den mest kostnadseffektive måten å redusere forekomsten av høyt blodtrykk og sykdommer som følger av dette.

- Her har myndighetene særlig tre effektive tiltak i verktøykassen sin, sier Inger Lise Hansen: - Alkoholavgift, begrenset tilgjengelighet og reklameforbud. Av hensyn til folkehelsen er det viktig å holde alkoholbruken i samfunnet så lavt som mulig. Å redusere alkoholbruken er bra for hjertet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta siste nytt
Ved å klikke "Send"-knappen ovenfor godtar jeg at Actis kan sende meg nyhetsbrev med nyheter, fakta og invitasjoner til arrangementer
Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen