Alkoholsalget fortsetter å øke

Den relativt høye alkoholomsetningen vi så i 2020, fortsatte også inn i fjoråret.

Publisert: 17. mars 2022
Sist oppdatert: 17. september 2022
Alkoholsalget fortsetter å øke

Alkohol kjøpt på taxfree og gjennom grensehandel blir ikke registrert av SSB. På grunn av stengte grenser under pandemien, får vi nå et mer reelt bilde på hvor mye alkohol vi nordmenn faktisk kjøper. Foto: Shutterstock

I 2021 økte omsetningen av alkohol i Norge med 4,7 prosent. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Omsetningstallene viser hvor mye alkohol som kjøpes i butikker og på Vinmonopolet. Taxfree og grensehandel er ikke inkludert.

Til sammen har alkoholomsetningen økt med 21 prosent i løpet av de to årene med pandemi. Grunnen til dette er fordi grensene har vært stengt, og nordmenn derfor har handlet mer innenlands.

Denne statistikken gir derfor et mer reelt bilde av alkoholomsetningen i Norge.

Bekymret for økt avhengighet og skade

- Vi ser heldigvis ingen særlig endring i totalforbruket, men tidligere undersøkelser viser at de som allerede slet med alkohol før pandemien, sliter enda mer nå. Vi er bekymret for at dette kan føre til økt avhengighet og skade, ikke bare for de som drikker, men også for alle dem rundt, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis.

Hun er særlig urolig for de over 90 000 barna som vokser opp i et hjem der mamma eller pappa drikker for mye.

- Ifølge FHI er det flere som bor med barn som sier at de drakk mer etter nedstengingen. Våre medlemmer som jobber med barn som vokser opp i hjem med mye rus, sier at for mange er den festen foreldrene tidligere tok på byen, nå flyttet hjem. Flere føler seg utrygge hjemme, og har merket mer til foreldrenes rusbruk under pandemien enn før. Vi er bekymret for hva det vil bety for disse barna på lang sikt, sier Hansen.

Hver nordmann drikker nå gjennomsnittlig 7,44 liter ren alkohol i året. Taxfree-salget ved norske lufthavner har stått for om lag 0,35 liter ren alkohol per innbygger over 15 år frem til pandemien kom i 2020. Da falt tallet til 0,07 liter ren alkohol per innbygger.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler