Fire grep som skal styrke overdosearbeidet

I februar sender Helsedirektoratet sitt forsalg til hvordan redusere antall overdosedødsfall ut på høring.

Publisert: 18. januar 2024
Sist oppdatert: 18. januar 2024

Espen Freng har tro på den nye overdoseappen som kommer i 2025, og som han også presenterte under Desemberkonferansen til Actis på tampen av fjoråret (bildet).

Det er KORUS som opplyser dette på sine hjemmesider, hvor seniorrådgiver Espen Freng i Helsedirektoratet letter på sløret om hva som er i vente.

Noen drastiske endringer i strategien blir det ikke. Tiltakene dreier seg først og fremst om hvordan møte utfordringene med nye rusmidler og smertestillende legemidler, samtidig som forebygging av heroinoverdoser skal fortsette.

Nye tiltak

Freng trekker frem disse nye grepene, som skal iverksettes så raskt som mulig:

  • En ny informasjonspakke skal formidle tydelig hvordan kommunen bør jobbe best mulig med forebygging – en kommunal overdoseforebyggende pakke.
  • Tilskuddsordningen for overdosearbeid blir borte slik vi kjenner den i dag, og erstattes av en større tilskuddsordning for kommunalt rusarbeid.
  • En ny app skal raskt kunne varsle om ekstra farlige rusmidler på markedet
  • Kompetansesentrene på rusfeltet (KORUSene) skal styrke innsatsen mot overdoser

- Overrasket

At det ikke er flere tydelige tiltak rettet mot overdoser på grunn av smertestillende midler, forklarer Freng med at det behov for mer forskning og kunnskap på området.

- Dette overrasker meg, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. – Helt siden 2016 har flere dødd av sterke reseptbelagte medikamenter enn av heroin, og andelen blir stadig høyere. Da skulle man tro regjeringen hadde mer på lager i denne tiltakspakken, enn å vente på mer forskning. 

Holder øye med kokainutviklingen

Det annonserte varslingssystem for overdosefarer, i form av en app, er planlagt lansert i 2025. Hensikten er å raskt kunne spre advarsler om spesielt farlige rusmidler. Appen er også tenkt å inneholde råd om førstehjelp.

Freng sier at de også må følge med på kokainmiljøet.

- Selv om de ikke er direkte relatert til overdoser i dag, så vet vi at farlige stoffer kan blandes inn i rusmidlene, slik vi har sett utenlands. Det er alvorlig og derfor er også rusanalyse viktig, sier seniorrådgiveren i Helsedirektoratet.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler