Høyeste overdosetall på mer enn 20 år

FHI la i dag frem tall som viser at antallet narkotikautløste dødsfall er det høyeste siden 2001. - Skremmende, sier Inger Lise Hansen.

Publisert: 30. mai 2024
Sist oppdatert: 31. mai 2024
Sprøyte, piller og pulver.

Tallene viser at det trengs målrettede tiltak mot nye grupper - spesielt mot kvinner. Foto: Shutterstock.


363 personer døde av overdoser i fjor. Det er 363 for mange. Det er også det høyeste antallet overdosedødsfall siden 2001. Morfin, kodein og oksykodon (85 dødsfall) var hyppigste dødsårsak i 2023, etterfulgt av heroin (77 dødsfall) og syntetiske opioider (62) som buprenorfin, fentanyl og protonitazen. Dette er det høyeste antallet slike dødsfall noensinne.

- Tallene er skremmende høye, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. - De viser at syntetiske opioider for alvor har fått fotfeste i Norge. Vi i Actis har lenge etterlyst tydelige initiativer rettet mot brukere av smertestillende tabletter. Her burde regjeringen for lengst vært på banen med flere tiltak direkte rettet mot denne gruppen.

Les også: Danmark: Kunngjør grep mot opioider

Regjeringen somler

Hansen mener at vi er bakpå i bekjempelsen av overdosedødsfall og at utviklingen ikke kan forklarer med internasjonale trender.

- Forrige overdosestrategi gikk ut i 2022, og enda har det ikke blitt offentliggjort en ny og revidert versjon. Vi har heller ikke sett noe til den varslede forebygging- og behandlingsreformen, der regjeringen har varslet en gjennomgang av arbeidet mot overdoser. Her somler regjeringen.

Se de nye overdosetallene her

Vi har ikke flere liv å miste

Hun argumenterer videre med att vi trenger skadereduserende tiltak som utdeling av nalokson for å få ned overdosetallene. Problemet med de syntetiske opioidene er at de er så farlige i seg selv at mange av de tradisjonelle skadereduserende tiltakene kommer til kort.

- For hvert eneste overdoseoffer sitter det igjen en mor eller far, en bror eller søster, en sønn eller datter og dette forsterker tragedien rundt alle overdosene. Vi har ikke flere liv å miste, sier hun.

Alkoholutløste dødsfall

Antallet dødsfall relatert til alkoholbruk har også økt de siste årene. I fjor registrerte Folkehelseinstituttet 450 alkoholutløste dødsfall, noe som er en økning på 55 fra året før.

Dette er det høyeste antallet registrert i dødsårsaksregisterets statistikk siden 1996. Den mest utbredte dødsårsaken blant alkoholrelaterte dødsfall i fjor var alkoholisk leversykdom, som alene sto for 207 dødsfall. Under pandemiårene 2020 og 2021 var antall alkoholutløste dødsfall i Norge henholdsvis 387 og 372. I 2022 økte tallet ytterligere til 395. Til sammenligning var tallene før pandemien 339 i 2018 og 312 i 2019.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler