Hva er det islendingene har skjønt?

Hvordan har ungdommen på Island gått fra å være de som ruset seg mest i Europa til de som ruser seg minst?

Publisert: 28. april 2023
Sist oppdatert: 15. mai 2023
Rusbruken på Island er blant de laveste i Europa.

Nasjonale innetider, idrettstilbud og forskning har bidratt til å redusere rusbruken på Island dramatisk. Foto: Shutterstock. 

På jubileumskonferansen vår 7. juni kommer Margret Lilja Gudmundsdottir, som er Chief Knowledge Officer i Planet Youth, for å snakke om tiltakene som førte til denne endringen.

Meld deg på her!

15-16 åringene drakk mest i hele Europa

På Island bor det ca. 370 000 innbyggere, flesteparten bor i og rundt Reykjavik. På 90-tallet strømmet tenåringer fra hele landet til Reykjavik i helgene for å feste, og man kunne ikke gå i gatene av Reykjavik en fredagskveld uten at det føltes utrygt. Islendingene toppet statistikken over rusbruk i aldersgruppen 15-16 år.

Innførte en rekke tiltak

På midten av 90-tallet tok derimot islendingene grep, og en meget omfattende og ambisiøs plan ble lagt. En rekke tiltak ble gjennomført, blant annet nye lover, involvering av foreldre, en massiv satsning på organisert idrett og kultur, og årlige undersøkelser.

I dag ligger islandsk ungdom helt på topp når det gjelder rusfrihet sammenlignet med ungdommer i andre europeiske land.

Statistikken er krystallklar

Andelen 15- og 16-åringer som hadde drukket seg beruset siste måned, gikk ned fra 42 prosent i 1998 til 7 prosent i 2018. Andelen som har prøvd cannabis gikk fra 17 til 6 prosent, og for de som røyker sigaretter daglig falt bruken fra 23 til 2 prosent.

På konferansen får vi et unikt innblikk i suksessoppskriften islendingene brukte for å forebygge rusbruk blant tenåringer. Margret Lilja Gudmundsdottir forteller og forklarer, og vil inspirere norske kommuner og beslutningstakere til å gjennomføre endringer her hjemme.

Dette vil du ikke gå glipp av!

Se her for program og påmelding.

Kilde: The Atlantic 

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler