Gjennom intervjuer med 34 personer har Eirik Jerven Berger sett på hvorfor unge fra ressurssterke miljøer begynner å selge ulovlige rusmidler
Berger identifiserer tre typiske veier inn i narkotikahandel:
-
Tidlig marginalisering: Ungdom med problemer på skolen, med politiet og hjemme finner tilhørighet og status gjennom dealing.
-
Økonomisk ulikhet i elitekretser: Ungdom som vokser opp blant Norges økonomiske elite, men som selv ikke er like velstående, oppdager at det finnes et marked blant «rike» ungdommer. Dealing blir en måte å skaffe seg penger og sosial status.
-
Motreaksjon mot vestkulturen: Unge voksne som tar avstand fra karrierejaget i vestkantmiljøet, søker mot subkulturer der cannabis står sentralt. De starter med å hjelpe venner, men mange ender opp med å tjene godt på salget – samtidig som de opprettholder en ideologisk overbevisning om at rusmidler bør være tilgjengelig og ikke forbudt.
Funnene viser at deltakerne opplever å ha fordeler i møte med politi og kunder – sammenlignet med ungdom fra åpne rusmiljøer og minoritetsungdom fra Oslo øst.
Alle de 34 informantene vokste opp på Oslo vest, i familier med høy utdanning og god økonomi. Likevel hadde mange omfattende kunnskap om rusmarkeder og russubkulturer, og flere hadde tilknytning til miljøer på «gata». Denne dobbeltheten – mellom eliten og gata – gjorde det lettere både å starte og å slutte med dealing, skriver UiO i en pressemelding.