Kjære Høyre-politiker: Si nei til 8 prosent i dagligvare
Høyres utkast til partiprogram for perioden 2025-2029 foreslår å gi adgang til å selge alkohol opp til 8 prosent på COOP og Rema. Det forslaget setter hele Vinmonopolet i spill.
Hei, hva leter du etter?
Høyres utkast til partiprogram for perioden 2025-2029 foreslår å gi adgang til å selge alkohol opp til 8 prosent på COOP og Rema. Det forslaget setter hele Vinmonopolet i spill.
Nå ber partiet om innspill fra alle landets Høyre-lokallag. Det er lov å håpe at dere, som er tettest på innbyggerne og lokalsamfunnene, ser konsekvensene av forslagene tydeligere enn programkomiteen gjør. Dette handler ikke bare om partiets politikk, men om Vinmonopolets fremtid, folkehelse og presset på lokale helsebudsjetter.
Fra pol til butikk
Programkomiteen i Høyre ønsker å tillate salg av produkter med høyere alkoholinnhold – 8 prosent i dagligvarebutikkene. Det vil i praksis omfatte sterkøl, enkelte vintyper og ferdigblandede drinker slik vi nå ser i Finland. I tillegg vil partiet at disse produktene skal være tilgjengelige for folk i en større del av døgnet enn i dag.
Økt tilgjengelighet av alkohol fører til økt konsum
Det er godt dokumentert at økt tilgjengelighet av alkohol fører til høyere forbruk, og at det er en klar sammenheng mellom økt alkoholkonsum og mange helseproblemer. Alkohol er en risikofaktor for over 200 sykdommer, og nesten 90 prosent av sykdomsbyrden i Norge i dag er relatert til ikke-smittsomme sykdommer. Dette medfører store menneskelige kostnader og binder opp ressurser i de lokale helsebudsjettene.
Lærdom fra Finland
Etter at Finland åpnet for salg av sterkere alkohol i dagligvarebutikker, økte forbruket av sterkøl. Samtidig gikk salget hos deres versjon av Vinmonopolet, Alko, ned. Dette gir grunn til bekymring for konsekvensene i Norge. Vinmonopolets unntak fra EUs frihandelsregler er begrunnet i folkehelsehensyn. Dersom stadig mer alkohol selges utenfor Vinmonopolet, kan denne begrunnelsen svekkes, noe som i verste fall kan true hele ordningen.
Bør vi ta denne risikoen?
Vinmonopolet har bred støtte i befolkningen og er en sentral del av norsk alkoholpolitikk. Det er anerkjent internasjonalt for å redusere alkoholrelaterte skader. Vi tror Høyres velgere også er glade i Vinmonopolet – og ikke ønsker å risikere at det forsvinner.
Som lokalpolitikere for Høyre har dere frem til 10. november til å sende inn endringsforslag om å fjerne setningen om salg av drikke med alkoholinnhold opp til åtte prosent i dagligvarebutikker. Det vil sikre at Vinmonopolet som en viktig samfunnsinstitusjon kan overleve.
Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan