Nå inntar de alkoholfrie drikkepakkene restaurantbransjen

Mens de andre i restaurantfølget ditt får en spesialkomponert drikkepakke, må du nøye deg med en Pepsi Max til de konfiterte vaktellårene. Men rett over gata er det de som har valgt den alkoholfrie drikkepakken som er vinnerne.

Publisert: 27. juni 2023
Sist oppdatert: 3. juli 2023

Om få minutter skal gjestene nyte en fireretters meny. Hovedrett er kalv med urtebasert sjy, og til den får gjestene en eplemost med tilskudd av mørke bær. Det gir drikken den fyldigheten som skal til for å takle proteinene i kjøttretten. Foto: Shutterstock

"Terte fylt med taskekrabbe og hollandaise kan like gjerne serveres sammen med en eplemost med deilig duft av epler, pærer og sitrus."

Nylig uttalte daglig leder Elisabeth Kress ved den ferske Michelin-restauranten K2 til Stavanger Aftenblad, at de satser like mye på drikke med, som uten alkohol.

«Vi har laget en alkoholfri drikkepakke som fungerer til rettene, og vi vil at gjesten skal føle det er  like riktig å ta en alkoholfri drikkepakke som en med alkohol.»

Viktig signal

- At en ambisiøs og kompromissløs Michelin-restaurant velger en slik tilnærming til menyen, forteller at noe er i ferd med å skje, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. – Det gir et signal om at gourmetmat ikke trenger en dyr vin for at måltidet skal bli en kulinarisk opplevelse. Det bør åpne opp for at enda flere restauranter legger like mye energi i de alkoholfrie alternativer som i sine vinanbefalinger.

Med andre ord: Terte fylt med taskekrabbe og hollandaise kan like gjerne serveres sammen med en eplemost som byr på duft av epler, pærer og sitrus.

Trendy

Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet, mener at det er en helsetrend at folk vil leve sunt og spise og drikke lett. Han slår fast at drikke med lavest mulig alkohol-, sukker- og kaloriinnhold blir stadig mer etterspurt.

Så var det pengene

Men det er fortsatt sånn at de fleste restauranter fremhever vinpakkene sine når de presenterer dagens fireretter.

- Det har nok mye å gjøre med at fortjenesten på salg av alkohol er så viktig for restaurantene, mener Inger Lise Hansen. – Men som kunder bør vi kunne kreve at flere steder gjør som K2 i Stavanger og legger stoltheten sin også i de alkoholfrie drikkealternativene. Og jo flere av oss som etterspør dette, jo større og bedre vil tilbudet bli.


Alkoholfritt til festmat

- Fruktmost er et populært alternativ og her finnes det et vell av varianter:

- Eple er ofte base for mosten som tilsettes frukt eller bær som bringebær, blåbær, aronia, kirsebær og pære.

- Også rene moster som hylleblomst- og rabarbramost og friske, syrlige sitronlimonader er populære.

- Ingefær brukes som smakstilsetting, og slik får vi drikkevarer som holder ulik grad av sødme og syrlighet og passer gjennom et helt måltid.


Kilde: Pepper

Sånn kan en alkoholfri drikkepakke se ut

Forrett: Frisk skalldyrrett med sitrus.

En syrlig og frisk eplemost, gjerne på gravensteinepler.

Mellomrett: Fet fisk med syrlig kremet saus og fennikelsalat.

Rabarbramost har en frisk syrlighet som renser opp i munnhulen etter den fete sausen og smaker lett sødmefullt av sommer.

Hovedrett: Kalv med urtebasert sjy og vårens primører.

Aronia- eller kirsebærmost- Ofte er disse mostene basert på eple med tilskudd av mørke bær. Det gir drikken den fyldigheten som skal til for å takle proteinene i kjøttretten.

Ost

Til en hard ost som parmesan/pecorino, manchego eller comté kan en most med mørke bær passe godt. Velger du derimot en chévre, vil moster med innslag av solbær eller stikkelsbær være et fint følge. Til bløte oster som brie og camembert, vil en sødmefull eplemost basert på aromaepler være midt i blinken.

Dessert: Fruktdessert/pavlova med tropisk frukt/panna cotta med bær.

Most eller saft av hylleblomst har fin sødme. Gjør seg godt til desserter med bær og frukt.

Kilde: Pepper

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler