Actis ber om 20 millioner til nye rusmestringsenheter
- I dag har vi kun 166 rusmestringsplasser i Norge fordelt på 57 fengsler. Det utgjorde i 2019 ikke mer 4,5 prosent av det totale antallet fengselsplasser, kommenterer Inger Lise Hansen - Skal Norge ta rusutfordringene i fengslene på alvor, trengs det flere rusmestringsenheter. I vårt høringssvar til statsbudsjettet for neste år har vi derfor spilt inn at kriminalomsorgen må få 20 millioner ekstra til dette som en del av en opptrapping over flere år.
Refser departementer
Riksrevisjonen bruker harde ord når de omtaler måten tilbakeføringen til samfunnet etter gjennomført soning fungerer. Mange løslates uten bolig og jobb og med store økonomiske utfordringer på grunn av høy gjeld. Når det gjelder årsakene til dette, peker Riksrevisjonen på:
- Manglende kunnskap om innsattes behov
- Lite tilstedeværelse av NAV-veiledere i fengsel
- Manglende eller for sen varsling om løslatelse
- Dårlig informasjonsflyt og svak koordinering mellom etatene
En rekke vedtatte nasjonale tiltak, garantier og strategier for å tette glippsoner etter endt straffegjennomføring, er enten ikke blitt gjennomført eller har vært mislykket. Dette er alvorlig, skriver Riksrevisjonen med adresse til samtlige departementer som er involvert i dette arbeidet.
TSB må inkludere ettervern
Inger Lise Hansen slår fast at behandlingen og oppfølgingen i fengselet er viktig, men dersom den innsatte løslates uten bolig, uten arbeid, uten mulighet til å fortsette behandlingen de har fått i fengselet, er veien tilbake til rus og kriminalitet kort. Hun argumenterer for at samarbeidet mellom kriminalomsorgen og andre etater som helsetjenesten, sosialtjenesten og NAV må styrkes.
- TSB pakkeforløp må utvides til å inkludere ettervern, mener Hansen. – Med dette må det følge lovpålagte tidsfrister for når egnet bolig, meningsfylt innhold og tiltak for nettverksbygging skal foreligge fra kommunen. Dette krever øremerkede midler, hvis ikke har det liten effekt.
Må få konsekvenser
Inger Lise Hansen forventer at manglene Riksrevisjonen har funnet i oppfølgings- og behandlingstilbudet til innsatte i norske fengsler, vil få konsekvenser.
- I 2017 ble fem departementer enige om en tilbakeføringsstrategi for å gi innsatte en fair sjans til å klare seg ved løslatelse, sier Inger Lise Hansen. - Riksrevisjonen avdekker at strategien ikke er blitt gjennomført, og at glippsonene fortsatt er et stort problem. Nå må departementene snarest følge opp sine egne vedtak, mener Hansen.