Stor oppslutning rundt fakkeltog for rusbehandling – kraftige reaksjoner på kutt i døgnplasser
Torsdag kveld gikk et fakkeltog gjennom Oslos gater for å markere kraftig motstand mot den pågående nedbyggingen av behandlingstilbudet til rusavhengige.
Hei, hva leter du etter?
Torsdag kveld gikk et fakkeltog gjennom Oslos gater for å markere kraftig motstand mot den pågående nedbyggingen av behandlingstilbudet til rusavhengige.
Starten gikk ved Østbanehallen, og flere tusen deltakere samlet seg med fakler og bannere for å uttrykke sin frustrasjon over kuttene i døgnplasser og manglende handling fra politisk ledelse i en tid vi har dramatisk høye overdosedødsfall. Toget gikk til Stortinget, hvor det ble holdt appeller fra ulike organisasjoner på rusfeltet.
Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, var en av talerne foran Stortinget. Hun leverte en sterk appell.
- Sammen er vi sterkere – sammen har vi sagt fra lenge, men nå roper vi, for det er på tide at noen lytter, sa Hansen til den store forsamlingen.
Hun poengterte at det ikke er tid for tomme ord og festtaler når døgnplasser bygges ned og behovet for behandling øker.
Rusfeltet har lenge uttrykt bekymring over den dramatiske nedbyggingen av døgnplasser. Etter at flere behandlingssteder har mistet avtaler, kan så mange som 400 døgnplasser forsvinne på bare to år. Det viktigste tiltaket i kampen mot overdoser er å sikre god behandlingskapasitet.
- Det er uforståelig og kritikkverdig at vi samtidig blir presentert for en forebyggings- og behandlingsreform som sier at behandlingen skal styrkes, når det motsatte skjer, sa Hansen.
Hun etterlyste tydelig politisk handlekraft fra helseminister Jan Christian Vestre, og oppfordret ham til å sikre behandlingsplasser for dem som trenger det aller mest.
I 2023 registrerte Norge de høyeste overdosetallene siden 2001. I lys av disse dramatiske tallene mener organisasjonene på rusfeltet at kuttene i behandlingstilbudet er livsfarlige. Hansen poengterte i sin appell at rusavhengige trenger tilgang til trygge, stabile behandlingstilbud, ikke flere byråkratiske prosesser og økonomisk prioritering.
- Vi trenger en helseminister som bruker sin politiske makt til å sikre at behandlingskapasiteten ikke bygges ned – som sier nei til flere svingdørspasienter, sa Hansen.
De deltakende organisasjonene, inkludert Actis, RIO, Preventio og flere bruker- og pårørendeorganisasjoner, har tidligere sendt et opprop til helseministeren der vi krever at han griper inn for å stoppe nedbyggingen. I går kveld ble dette budskapet forsterket med fakkeltog og appeller, og Hansen la vekt på at dette er en kamp for liv.
- Det er viljen som gjelder, helseminister Vestre! Bruk den! avsluttet Hansen til kraftige tilrop fra folkemengden foran Stortinget.
Dette er organisasjonen bak fakkeltoget:
Preventio, Actis, Rusfeltets Hovedorganisasjon, Foreningen for Human Ruspolitikk, RIO - en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet, A-larm Bruker- og Pårørendeorganisasjon, FFHR – Foreningen for helhetlig ruspolitikk, Stiftelsen Medvandrerne, Normal Norge, ProLAR Nett- nasjonalt forbund for folk i LAR, Ivareta og Barn av Rusmisbrukere