- Ubegripelig at alkohol er utelatt fra kostrådene

De nye nasjonale kostrådene sier ingenting om alkohol. Dette er det vanskelig å forstå, når forskningen er så tydelig på hvilken betydning alkohol har for helsen

Publisert: 30. mai 2024
Sist oppdatert: 30. mai 2024
Frukt i butikk

Foto: Shutterstock

- Det vitner om berøringsangst fra helsemyndighetenes side at alkohol ikke er omtalt i forslaget til nye kostråd, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. -Helsedirektoratet er grunnleggende opptatt av å formidle at det du spiser og drikker påvirker helsen din, likevel styrer de unna en av de mest helseskadelige elementene i nordmenns kosthold.

Foreslår et kostråd nummer syv

Hansen peker på at det er helsemyndighetenes jobb å gi befolkningen grunnlaget for å ta godt informerte valg. Når de er så presise på hvor mye frukt og grønt vi skal spise for å ha et sunt kosthold og at vi skal styre unna brus, saft og iste, er det fullstendig bomskudd å droppe og nevne alkohol. Dette bidrar til å svekke troverdigheten til kostrådene, sier hun.

- Helt konkret mener vi at det må legges til et kostråd nummer syv: Velg helst alkoholfritt, og husk at alkoholprosent har en betydning for helseskadene forårsaket av alkohol.

Les også: Mange etterlyser alkoholråd


Mangler: Kostråd nummer syv: "Velg helst alkoholfritt og husk at alkoholprosent har en betydning for helseskadene forårsaket av alkohol."

Alkohol er skadelig fra første glass

I høringsinnspillet til Actis står det at selv om de nordiske kostrådene slår fast at det ikke finnes noen trygge grenser for inntak av alkohol, utelukker ikke det at de skal inngå i de nasjonale kostholdsrådene. Bruk av alkohol som rusmiddel er fortsatt utbredt, og da har kostrådene en rådgivende og bevisstgjørende rolle.

«Kan vi snart snakke om alkohol?»

Det argumenteres også med at målet om holde alkoholbruken lav i befolkningen ikke bare kan oppfylles med regulatoriske virkemidler. Helsemyndighetene bør samtidig kunne gi tydelige kostråd om alkohol, som øker bevisstheten av skadevirkningene og samtidig underbygger hvorfor vi har de regulatoriske virkemidlene.

De nye kostrådene blir lagt frem 15. august på Arendalsuka.

Dagen før arrangerer Av og til, Blå Kors Norge og Actis debatt om samme tema. Vi spør: Kan vi snart snakke om alkohol?

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler