Ungdom og rus – et felles ansvar

På konferansen RusPuls: Ung2025 satte Actis fokus på ungdom og rusmidler, med bekymringsfulle trender fra Ungdata-undersøkelsen.

Publisert: 14. november 2024
Sist oppdatert: 14. november 2024

Generalsekretær Inger Lise Hansen presenterer innsikt fra Ungdata-undersøkelsen 2024 og diskuterer regjeringens nye forebyggings- og behandlingsreform. Foto: Actis

Denne uken samlet fagfolk innen forebygging, helse og utdanning seg på konferansen RusPuls: Ung2025 for faglig påfyll om dagens situasjon for ungdom og rusbruk. Årets konferanse var rekordstor og ble åpnet av generalsekretær Inger Lise Hansen, som presenterte de nyeste funnene fra Ungdata-undersøkelsen 2024. Med Regjeringens nylige forebyggings- og behandlingsreform som bakteppe, fikk deltakerne et innblikk i både positive utviklingstrekk og kritiske utfordringer blant norske ungdommer.

– Vi ser at de fleste norske ungdommer har det godt og er fornøyde med livene sine. Men samtidig er det enkelte utviklingstrekk som vi må være oppmerksomme på, sa Hansen i sin åpningstale.

Økende bekymring for cannabis- og kokainbruk

Ungdata-undersøkelsen viser at mens alkoholbruken blant ungdom i Norge har holdt seg på et relativt lavt nivå de siste årene, er trenden nå i endring. Spesielt jentene på videregående rapporterer om økt alkoholbruk etter pandemien. Regjeringen har som mål å øke debutalderen for alkohol.

– Skal vi klare å utsette alkoholdebuten, må vi sikre flere alkoholfrie møteplasser og beholde en restriktiv alkoholpolitikk, fortsatte Hansen. - Vi er veldig glade for at regjeringen har satt seg mål om å utsette debutalderen for alkohol og redusere ungdoms bruk av illegale rusmidler. Det er mål som forplikter.

Når det gjelder narkotika, viste Ungdata at cannabis er det mest brukte illegale rusmiddelet blant ungdom. Hele ti prosent av tenåringene har prøvd cannabis det siste året, og spesielt guttene på videregående skiller seg ut med høyere bruk. I tillegg rapporteres det om en bekymringsfull økning i kokainbruk blant ungdom, noe som nå knyttes til økt alkoholbruk i sosiale sammenhenger.

Behov for styrket forebygging

Generalsekretær Hansen understreket viktigheten av målrettet, kunnskapsbasert forebygging, i tråd med regjeringens nye reform. Regjeringen fremhever betydningen av helhetlig forebygging og raskere tilgang til hjelp for ungdom i risikogruppen.

– Forebygging må være kunnskapsbasert og tilpasses ungdommers behov. Vårt ansvar er å gi dem støtte og et trygt miljø som oppfordrer til gode valg, sa Hansen, som også la til at det haster med tiltak for å motvirke cannabis- og kokainbruk blant ungdom.

Et helhetlig ansvar

Avslutningsvis påpekte Hansen at ungdomsårene er en sårbar periode, hvor flere kan bli eksponert for press og usikkerhet. Å sikre gode rammer rundt ungdommen handler også om å gi dem et sterkt støtteapparat. Hansen la til at regjeringens reform stiller tydelige krav om oppfølging.

– Vi er avhengige av dere som jobber med forebygging i skole, helse og kommunene, og vi setter stor pris på det viktige arbeidet dere gjør for norsk ungdom, avsluttet hun.

Reformens mål om å styrke forebyggende innsats og sikre tilgjengelig behandling ble godt mottatt på konferansen. Målet er tydelig: En fremtid der norske ungdommer kan vokse opp med trygghet, fellesskap og mindre risiko for rusproblemer.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler