Vi må bevare forbudet mot alkoholreklame

Kjendiser og influensere har stor påvirkningskraft, spesielt på barn og unge. Når alkohol fremstilles som en del av en glamorøs livsstil, normaliseres drikking på en måte som kan være skadelig. Derfor har vi et reklameforbud i Norge – for å beskytte sårbare grupper og begrense alkoholens skadevirkninger.

Men et forbud er ikke nok hvis det ikke håndheves. Derfor har Actis kjempet for et overtredelsesgebyr som faktisk svir. 

11. januar 2025 fikk Ballinciaga varsel om gebyr på inntil 2,4 millioner kroner. Helsedirektoratet kalte bruddene “noe av det groveste de har sett.”

Foto: Shutterstock

gutt med mobil

I en undersøkelse fra Medietilsynet i 2024 sier 23 prosent av dem mellom 13 og 18 år at de har fått opp reklame for alkohol. i sosiale medier, 16 prosent av dem mellom 9 og 12 år har opplevd alkoholreklame i nyhetsstrømmen. Foto: Shutterstock

Hvorfor reklameforbud

I Norge har vi et felles mål om å holde alkoholbruken lav. Studier viser at reklame øker konsumet, særlig blant unge og risikogrupper.

WHO peker på reklameforbudet som ett av tre avgjørende tiltak for å redusere alkoholkonsum og dermed alkoholrelaterte skader og dødsfall

Reklameforbudet bidrar til å beskytte mindreårige fra eksponering av alkoholholdige drikker, fest og fyll.I sosiale medier har man ikke kontroll med hvem som ser innholdet man deler. I en undersøkelse fra Medietilsynet i 2024 sier 23 prosent av dem mellom 13 og 18 år at de har fått opp reklame for alkohol. 16 prosent av dem mellom 9 og 12 år har opplevd alkoholreklame i nyhetsstrømmen.

Reklameforbudet er begrunnet med at man selv skal oppsøke informasjon om alkoholholdige drikker. Det prinsippet må gjelde i alle kanaler.

Alkohollovgivningen skal gjelde i alle kanaler, også i møte med ny teknologi.

Reklameforbudet har bred støtte i befolkningen.

russ

I tillegg til influensere må Helsedirektoratet rette særlig oppmerksomhet mot alkoholreklame fra den kommersielle russeindustrien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Actis mener

- Brudd på loven må få konsekvenser: Helsedirektoratet må bruke muligheten for å ilegge overtredelsesgebyr i en størrelsesorden som gjør at influensere og andre tenker seg om to ganger før de legger ut alkohol i feeden sin.

- Russeindustrien: I tillegg til influensere må Helsedirektoratet rette særlig oppmerksomhet mot alkoholreklame fra den kommersielle russeindustrien. Her utnytter aktører kyniske markedsføringstaktikker for å promotere egne merkevarer – blant annet ved å tilby russen gratis alkohol, arrangere drikkeleker og publisere intervjuer med synlig berusede elever

- Ingen «oppmykning» av forbudet: En «modernisering» av regelverket vil skape gråsoner og svekke reklameforbudet. Dagens lovverk er klart, tydelig og forutsigbart: Reklame er reklame, og alkohol er alkohol - uavhengig av plattform.

- Barn og unge må beskyttes: Reklameforbudet er et viktig verktøy for å skjerme barn og unge fra påvirkning. Ungdom bør ikke drikke mer eller tidligere – tvert imot må vi jobbe for å utsette alkoholdebuten.