Alkohol er ikke slankekost
Mange er ikke klar over kaloriinnholdet i det de drikker. Merking av kaloriinnhold kan bidra til å bevisstgjøre forbrukerne.
Hei, hva leter du etter?
Mange er ikke klar over kaloriinnholdet i det de drikker. Merking av kaloriinnhold kan bidra til å bevisstgjøre forbrukerne.
Alkohol lages ved å omdanne sukker til alkohol ved bruk av gjær. Siden sukker er en nødvendig ingrediens i produksjonen, inneholder også drikkevarene mye kalorier. Kaloriinnholdet kan variere noe mellom ulike produsenter og produkter, men Den norske matvaretabellen (2014) opererer med følgende beregninger:
Ifølge Verdens helseorganisasjon er ikke-smittsomme sykdommer som diabetes og fedme blant de ledende årsakene til for tidlig død. Når man utarbeider strategier for å forebygge livsstilssykdommer er derfor koblingen mellom alkohol og overvekt viktig. Folkehelserapporten 2014 viser at alkoholforbruket har økt 40 prosent de siste 20 årene, og økningen er størst blant kvinner og eldre. Merking av kaloriinnhold kan bidra til å bevisstgjøre forbrukerne om sammenhengen mellom alkoholinntak og vektproblematikk.
Overvekt og fedme øker sterkt i den norske befolkningen. En norsk 40-åring veier i dag fem kilo mer enn en 40-åring gjorde rundt 1985. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige når vi legger Verdens helseorganisasjons (WHO) definisjon til grunn.
Personer med kraftig overvekt og fedme har økt risiko for type 2 diabetes, sykdommer i galleveiene, pustestopp om natten (søvnapné), hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte kreftsykdommer som tykktarmskreft hos menn. Derimot er risikoen for benskjørhet lavere hos eldre overvektige enn hos tynne eldre (Folkehelseinstituttet 2012).
Det er ingen klare kroppsmasseindeks-terskler for når sykdomsrisikoen øker eller faller, overgangene er glidende (Helsedirektoratet 2007; Engeland 2005.)
Et gjennomsnittlig alkoholforbruk for en ung, europeisk jente innebærer omtrent 1522 kalorier ekstra per uke, ifølge en beregning fra WHO. Uten å kompensere med økt energiforbruk, vil dette alkoholinntaket gi ca. 12 kg vektøkning i løpet i av et år.
Studier i Storbritannia viser at nær 10 prosent av energiinntaket til en voksen kommer fra alkohol (Bates 2012). Ifølge den nyeste landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant menn og kvinner i Norge i alderen 18–70 år fra 2010-11 (Norkost-studien) utgjorde alkohol 2,3 prosent av energiinntaket for voksne menn og kvinner, men det er stor individuell variasjon (Helsedirektoratet 2012).
Energiinnholdet er 7,1 kilokalorier per gram. Kun rent fett har høyere kaloriverdi per gram (9 kcal/g). En høyere alkoholprosent gir høyere kalorinivå.
En nylig publisert kunnskapsoppsummering i det medisinsk tidsskriftet Jama Pediatrics finner en sammenheng mellom cannabisbruk og dårligere skoleresultater.
Hvis målet er å redusere gjengenes makt og inntekter, er det ikke avgjørende hvor stor markedsandel det lovlige markedet har. Det viktigste målet er hvor stort det ulovlige markedet er i absolutte tall – hvor mange dollar som havner hos de kriminelle nettverkene.
Ny studie fra Canada gir svaret.
En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.