Alkohol fortsatt versting i trafikken
Promillekjøring er fortsatt utbredt på norske veier. Forskere har også funnet en økning av voksne, mannlige sjåfører som tas med cannabis i blodet.
Hei, hva leter du etter?
Promillekjøring er fortsatt utbredt på norske veier. Forskere har også funnet en økning av voksne, mannlige sjåfører som tas med cannabis i blodet.
Ved siden av fart er rus en av hovedårsakene til de alvorligste trafikkulykkene. Årlig foretas det rundt 140 000 kjøreturer i rus. Dette inkluderer alkohol, narkotika og legemidler.
En ny vegkantundersøkelse viser ingen reduksjon i antall sjåfører som setter seg bak rattet etter å ha drukket. 0,2 prosent av sjåførene ble tatt for promillekjøring med over 0,2 promille i blodet. Det er på samme nivå som i 2008-9.
Når det gjelder omfanget av kjøring etter bruk av narkotika og legemidler generelt, viser resultatene en positiv utvikling: Antallet som fikk påvist illegale stoffer sank fra 2 til 1,6 prosent i forhold til forrige undersøkelse. Forekomst av trafikkfarlige legemidler ble redusert fra 3,3 prosent til 2,2 prosent.
For menn i alderen 35 til 44 år er imidlertid bildet annerledes. I denne aldersgruppen økte sporene av narkotika i spyttprøven. Spesielt gjaldt dette for cannabis og amfetamin. Forekomsten av cannabis økte fra 1,3 prosent i 2008-9 til 2,8 prosent 2016-17.
Kvinner i samme aldersgruppe kombinerer ikke bilkjøring og narkotika i samme grad.
Andelen som hadde spor av cannabis minket blant yngre førere, fra 5,2 prosent i 2008-9 til 3,1 prosent i 2016-17.
Undersøkelsen målte forekomsten av alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler i spyttprøver fra tilfeldige sjåfører på Østlandet. Den er gjennomført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med politiet.
Hvis målet er å redusere gjengenes makt og inntekter, er det ikke avgjørende hvor stor markedsandel det lovlige markedet har. Det viktigste målet er hvor stort det ulovlige markedet er i absolutte tall – hvor mange dollar som havner hos de kriminelle nettverkene.
Ny studie fra Canada gir svaret.
En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.