Alkohol tar livet av tre millioner

5,3 prosent av alle dødsfall skyldes årsaker knyttet til alkohol.

Publisert: 27. september 2018
Sist oppdatert: 21. september 2022
Fire vinflasker på benk.

Hvert tjuende dødsfall i verden er alkoholrelatert. Foto: Pixabay

En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon viser at hvert 20. dødsfall i verden er relatert til alkohol. Det er flere enn tuberkulose, aids og vold til sammen.

Menn drikker mest

Rapporten viser store forskjeller i kvinner og menns alkoholvaner. Kvinner drikker sjeldnere enn menn, og når de drikker, drikker de mindre enn menn.

Globalt har anslagsvis 237 millioner menn og 46 millioner kvinner problemer med alkohol. Tre av fire av de som dør av alkoholrelaterte årsaker, er menn.

Selv om kvinner drikker mindre enn menn, drikker de stadig mer alkohol.

Flertallet drikker ikke alkohol

2,3 milliarder mennesker (43 prosent) over 15 år drikker alkohol, mens et flertall, 3,1 milliarder (57 prosent), ikke drikker alkohol i det hele tatt.

I gjennomsnitt drikkes det 6,4 liter ren alkohol i året. Hvis man ser kun på Europa, er tallet betraktelig høyere; 9,8 liter.

Dette er en nedgang fra 2005, hvor europeerne drakk 12,3 liter ren alkohol. Selv om totalkonsumet har gått ned, er europeerne de som drikker desidert mest i verden.

De som drikker alkohol, drikker i gjennomsnitt 32,8 gram ren alkohol om dagen. Dette tilsvarer to glass med vin.

Sprit mest vanlig

På verdensbasis blir 45 prosent av all alkohol konsumert som brennevin. Deretter følger øl med 34 prosent, og vin med 12 prosent.

I Norge har vi et annet drikkemønster. For nordmenn er øl mest populært, fulgt av vin og deretter brennevin.

Unge i Europa drikker mer

Mer enn en fjerdedel (155 millioner) av alle 15-19 åringer drikker jevnlig. Også på denne statistikken kommer europeerne dårligst ut, med høyest alkoholforbruk blant unge.

WHO-rapporten viser til resultater av ulike skoleundersøkelser, som viser at flere i Europa begynner å drikke før de har fylt 15 år. Her er det små forskjeller mellom gutter og jenter.

Hvis du vil lære mer om ungdom og alkohol, kan du laste ned gratis kunnskapshefte her!

Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen