Cannabisbruk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer

En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.

Publisert: 4. mars 2024
Sist oppdatert: 5. mars 2024
Joint som røykes.

Studie viser at cannabis påvirker risikoen for hjerte- og karsykdommer på samme måte som røyking av tobakk. Foto: Shutterstock

Den amerikanske studien føyer seg inn i rekken av undersøkelser som viser det samme: at det er en sammenheng mellom inntak av cannabis og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Stort utvalg

Studien vi her snakker om ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of the American Heart Association og er basert på analyser av data fra 430 000 voksne over en fireårsperiode. Størrelsen på utvalget har gitt forskerne tilstrekkelig data til å sammenligne gruppen som utelukkende bruker cannabis med dem som også røyker tobakk.

THS vs. nikotin

Til CNN sier dataanalytiker Abra Jeffers at røyking av cannabis tilsynelatende påvirker risikoen for hjerte- og karsykdommer på samme måte som røyking av tobakk, selv om de psykoaktive stoffene - THC og nikotin - er forskjellige.

Jeffers mener dette er viktig kunnskap, når man ser at cannabisbruken i det amerikanske samfunnet øker, mens tobakksrøyking går tilbake. Blant ungdom under 18 år er det nå flere som røyker cannabis daglig enn som røyker tobakk hver dag.

Må tas på alvor

Forskerne mener denne kunnskapen må ut, slik at folk kjenner til risikoen de utsetter seg for når de bruker cannabis. Også for helsevesenet er dette viktig informasjon med tanke hvordan utbredelsen av cannabis kan påvirke omfanget av hjerte og karsykdommer i årene som kommer.

Andre studier som sier det samme

En studie fra februar 2023 fant at daglig bruk av marihuana kan øke en persons risiko for koronararteriesykdom (CAD), med en tredjedel sammenlignet med de som aldri bruker. CAD skyldes oppbygging av plakk i veggene i arteriene som forsyner blod til hjertet.

To studier publisert i november i fjor fant at eldre voksne som ikke røyker tobakk, men som bruker marihuana, hadde høyere risiko for både hjerteinfarkt og slag når de var innlagt på sykehus, mens personer som bruker marihuana daglig hadde 34 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesvikt.

Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen