En ny strategi som ivaretar pårørende

Regjeringen lanserte pårørendestrategien denne uka. Det er Actis svært glad for, og forventer at det vil følge penger med de foreslåtte tiltakene.

Publisert: 10. desember 2020
Sist oppdatert: 20. september 2022
To personer som holder rundt hverandre.

Statsbudsjettet som nå er lagt frem holder ikke mål når det gjelder det viktige overdosearbeidet. Foto: Shutterstock

Til enhver tid er rundt 800 000 nordmenn pårørende. Omsorg utført av pårørende utgjør omtrent 136 000 årsverk. Dette tilsvarer ca. 50 prosent av den omsorgen som ytes i kommunene, og sparer samfunnet for 40 milliarder årlig.

Det å være pårørende kan være belastende. Flere opplever at de ikke blir sett eller hørt. Den nye strategien skal bidra til at de anerkjennes som ressurs og at de kan leve gode liv.

Lever under umenneskelig press

Mange pårørende til brukere av rusmidler rapporterer om redusert psykisk og fysisk helse. Mange lever under et umenneskelig press, med skam, maktesløshet, utrygghet og skyldfølelse som gjennomgripende følelser.

- Mange pårørende blir syke av den situasjonen de står i, og mange får ikke den hjelpa de trenger. Det håper vi at denne strategien vil sørge for at de får. Vi har i våre innspill til strategien vært tydelig på at tilbudet til pårørende med behov for akutt hjelp må likestilles med de som har behov for hjelp i et lengre perspektiv. Våre medlemmer som jobber med og for pårørende har ønsket seg et kompetansesenter i hver helseregion, en egen informasjonsportal til pårørende og at alle kommuner skal ha en pårørendekoordinator og lavterskeltilbud for pårørende, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis.

Flere tiltak rettet mot barn og unge

Mange av innspillene til strategien handler om barn og unge. Ifølge FHI lever rundt 90.000 barn i familier der en eller begge foreldrene har et rusproblem. Mange barn og unge må ta på seg omsorgsansvar de er altfor unge til å ha.

Derfor er det positivt at regjeringen, som del av strategien, vil hente inn informasjon om hvilke tiltak som er satt i verk i helse- og omsorgstjenesteloven for barn som er pårørende.

- Barn som pårørende må alltid få den hjelpen de har krav på, både når det gjelder informasjon og oppfølging. De må delta og medvirke i egen situasjon, sier Huseby.

Barn som er pårørende til voksne med rusproblemer, er spesielt sårbare og må fanges opp tidlig. De må også ivaretas under hele behandlingsprosessen. Dette må kommunen og spesialisthelsetjenesten sørge for i fellesskap.

Må følge penger med strategien

- Regjeringen skisserer en del konkrete tiltak i strategien. Det er vi glade for. Men for at disse skal iverksettes, må det settes av penger, sier Pernille Huseby.

Se oversikt over alle tiltak i regjeringens pressemelding og her kan du lese hele strategien «Vi – de pårørende».

Strategiens innsatsområder:

  • Tidlig identifisering og ivaretakelse av pårørende.
  • Bedre informasjon, opplæring og veiledning.
  • Forutsigbare og koordinerte tjenester.
  • Tilstrekkelig støtte og avlastning for pårørende.
  • Familieorienterte tjenester.
Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen