Endelig slutt på spillreklame

Fra 1. januar 2021 har Medietilsynet mulighet til å stanse reklame fra utenlandske pengespillselskaper som er rettet mot norske TV-seere.

Publisert: 5. januar 2021
Sist oppdatert: 20. september 2022
John Carew og to venner jubler på solseng.

John Carew er en av flere norske kjendiser som har signert avtale med Unibet - som til nå har sendt ulovlig reklame i Norge. Skjermdump: ComeOn

Den nye regelen om pengespillreklame i kringkastingsloven gjør at Medietilsynet nå kan pålegge norske distributører å gripe inn og stanse markedsføringen på tv og bestillingstjenester (program som seerne selv velger når han eller hun vil se, for eksempel Viaplay eller Dplay) for pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Den nye bestemmelsen skal bidra til å redusere antall problemspillere og negative konsekvenser av spilleproblemer.

Fra forskning vet vi at reklame har størst virkning på dem som allerede er sårbare for spillproblemer. Det bekreftes i en undersøkelse fra 2020 der de som hadde et spillproblem rapporterte at reklame fikk dem til å spille med høyere risiko.

Les også: Mindre spillreklame gir mindre avhengighet

Gir medietilsynet virkemidler

Etter pengespillovgivningen er det allerede forbudt å markedsføre pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Forbudet har hittil ikke kunne brukes for å hindre markedsføring på tv-kanaler som er etablert i utlandet. Den nye regelen gir Medietilsynet noen virkemidler mot denne formen for reklame.

Medietilsynet kan heretter gripe inn mot markedsføring på tv og i bestillingstjenester for pengespill som ikke har tillatelse i Norge, ved å pålegge netteiere og tv-distributører å hindre tilgang til slik reklame. Slikt pålegg kan kun gis dersom det finnes avtalemessig- eller tekniske muligheter.

Les også: Skal hindre ulovlig reklame

- Endelig kan vi med loven i hånd stoppe utenlandsk pengespillreklame. Dette er en viktig seier for alle de som har et pengespillproblem eller er i faresonen for å utvikle spillavhengighet. Dette er noe vi lenge har jobbet med politisk for å få på plass, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis.

Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen