Hvorfor drikker de unge mindre?
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.
Hei, hva leter du etter?
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.
Teamet som står bak saken, skriver at det er særlig i de velstående landene, som Norge, at man ser at alkoholbruken blant de unge har gått ned. De viser til tall fra USA som forteller at andelen 16- til 24-åringer som rapporterer om alkoholinntak i løpet av den siste uken, har går fra 67 prosent i 2002 til 37 prosent i 2021. Tilsvarende har prosentandelen 15-åringer i England som har drukket alkohol den siste uken, falt fra 52 prosent til 20 prosent mellom 2001 og 2021.
Gjennom dybdeintervjuer med unge i USA og Australia har forskerne forsøkt å finne årsaken til utviklingen - den samme man ser i Norge.
En av forklaringene de peker på har med de unges forhold til risiko å gjøre. De tar generelt mindre sjanser enn tidligere generasjoner. Det gjelder for alt fra sigarettrøyking til seksualliv. De holder seg i større grad unna offentlige steder med utbredt alkoholkonsum, både av hensyn til sikkerhet og ønsket om ikke å bli assosiert med denne kulturen.
Mens det å drikke på fest tidligere har vært en refleks hos mange unge, er det i dag blitt mer akseptert å si nei til alkohol. Noen steder kan driveren ha vært strengere reguleringen, men man ser en nedgang i ungdomsdrikking også i land som ikke har innført betydelige reguleringstiltak.
Forskerne mener også å se at gruppepress spiller en mindre rolle enn mange har antatt, og at de unge i større grad enn før følger sine egne preferanser og verdier. Det ligger en erkjennelse i at for mye drikking i en usikker tid kan sette kjepper i hjulene for veien til et trygt voksenliv og økonomisk trygghet.
Les også: Ungdom drikker stadig mindre
Det er nærliggende å tenke at når unge drikker mindre alkohol, så erstatter de det med andre substanser, for eksempel cannabis. Forskerne bak denne artikkelen mener at man ikke kan trekke en slik konklusjon. De skriver at selv om man ser en liten i økning i cannabisbruk og vaping, så skjer det etter at nedgangen i drikking er etablert. Det forteller at vi her snakker om to uavhengige trender.
Forskerne mener det er viktig å skille nedgangen i ungdomsdrikking fra tilsvarende utvikling blant voksne. Mens sistnevnte ofte kutter i alkoholbruken etter mange år med drikking, bestemmer ungdom seg ofte for ikke å begynne å drikke i det hele tatt. Denne trenden reflekterer en bredere endring i samfunnsnormer og verdier, og er ikke bare et blaff basert på kampanjer som Hvit januar eller influensere som promoterer avhold i sosiale medier.
Hvis målet er å redusere gjengenes makt og inntekter, er det ikke avgjørende hvor stor markedsandel det lovlige markedet har. Det viktigste målet er hvor stort det ulovlige markedet er i absolutte tall – hvor mange dollar som havner hos de kriminelle nettverkene.
Ny studie fra Canada gir svaret.
En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.