Hvorfor drikker de unge mindre?

De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.

Publisert: 16. februar 2024
Sist oppdatert: 16. februar 2024
Tre unge jenter som ler.

Det er mer akseptert enn før for de unge å ikke drikke.  Foto: Shutterstock

Teamet som står bak saken, skriver at det er særlig i de velstående landene, som Norge, at man ser at alkoholbruken blant de unge har gått ned. De viser til tall fra USA som forteller at andelen 16- til 24-åringer som rapporterer om alkoholinntak i løpet av den siste uken, har går fra 67 prosent i 2002 til 37 prosent i 2021. Tilsvarende har prosentandelen 15-åringer i England som har drukket alkohol den siste uken, falt fra 52 prosent til 20 prosent mellom 2001 og 2021.

Gjennom dybdeintervjuer med unge i USA og Australia har forskerne forsøkt å finne årsaken til utviklingen - den samme man ser i Norge.

Tar mindre risiko

En av forklaringene de peker på har med de unges forhold til risiko å gjøre. De tar generelt mindre sjanser enn tidligere generasjoner. Det gjelder for alt fra sigarettrøyking til seksualliv. De holder seg i større grad unna offentlige steder med utbredt alkoholkonsum, både av hensyn til sikkerhet og ønsket om ikke å bli assosiert med denne kulturen.

Tenker selv

Mens det å drikke på fest tidligere har vært en refleks hos mange unge, er det i dag blitt mer akseptert å si nei til alkohol. Noen steder kan driveren ha vært strengere reguleringen, men man ser en nedgang i ungdomsdrikking også i land som ikke har innført betydelige reguleringstiltak.

Ikke gruppepress

Forskerne mener også å se at gruppepress spiller en mindre rolle enn mange har antatt, og at de unge i større grad enn før følger sine egne preferanser og verdier. Det ligger en erkjennelse i at for mye drikking i en usikker tid kan sette kjepper i hjulene for veien til et trygt voksenliv og økonomisk trygghet.

Les også: Ungdom drikker stadig mindre

Erstatter ikke alkohol med cannabis

Det er nærliggende å tenke at når unge drikker mindre alkohol, så erstatter de det med andre substanser, for eksempel cannabis. Forskerne bak denne artikkelen mener at man ikke kan trekke en slik konklusjon. De skriver at selv om man ser en liten i økning i cannabisbruk og vaping, så skjer det etter at nedgangen i drikking er etablert. Det forteller at vi her snakker om to uavhengige trender.

Nye samfunnsnormer  

Forskerne mener det er viktig å skille nedgangen i ungdomsdrikking fra tilsvarende utvikling blant voksne. Mens sistnevnte ofte kutter i alkoholbruken etter mange år med drikking, bestemmer ungdom seg ofte for ikke å begynne å drikke i det hele tatt. Denne trenden reflekterer en bredere endring i samfunnsnormer og verdier, og er ikke bare et blaff basert på kampanjer som Hvit januar eller influensere som promoterer avhold i sosiale medier.

Lese hele artikkelen fra The Conversation her

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta siste nytt
Ved å klikke "Send"-knappen ovenfor godtar jeg at Actis kan sende meg nyhetsbrev med nyheter, fakta og invitasjoner til arrangementer
Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen