Minstepris på alkohol virker

En ny studie fra Skottland viser at alkoholinntaket er halvert blant de som drikker mest.

Publisert: 2. oktober 2019
Sist oppdatert: 20. september 2022
Reklameskilt for alkohol utenfor butikk.

I Skottland er det mulig å kjøpe alkohol 24 timer i døgnet. Foto: Shutterstock

Skottland har lenge slitt med høye dødstall og skader knyttet til alkohol. I mai 2018 innførte de derfor minstepriser på alkohol. Det innebærer at alkohol ikke kan selges billigere enn 50 pence (litt over 5 kroner) per alkoholenhet (8 gram ren alkohol).

Vil bedre folkehelsen

Mye av problemdrikkingen har vært knyttet til billig, alkoholsterk sider som gjerne selges i trelitersflasker. Minstepriser ble foreslått som et målrettet tiltak for å begrense forbruket av disse produktene uten at man trenger å heve prisene på dyrere produkter.

Forskningsbaserte modeller viser at dette på sikt vil bedre folkehelsen og at antall dødsfall og sykehusinnleggelser vil gå ned.

Saksøkt av alkoholindustrien

Minstepriser ble vedtatt av det skotske parlamentet i 2012, men politikken har blitt utsatt som følge av søksmål fra alkoholindustrien med den skotske whisky-industrien i spissen. Skotske myndigheter fikk medhold i alle rettsinstanser. Den endelige dommen falt i engelsk høyesterett i november 2017, og noen måneder senere ble politikken rullet ut.

Forsiktig optimisme

De første resultatene av minsteprisene er nylig blitt analysert i en studie som nylig ble publisert i British Medical Journal. Forskerne finner at minsteprisen har redusert alkoholinntaket blant de som drikker mest i utgangspunktet, slik modellen forutsa.

Minsteprisen fører også til en liten nedgang i gjennomsnittsbefolkningen, men ser ikke ut til å påvirke de som drikker moderate menger med alkohol. Den største reduksjonen finner man i forbruket av øl, sprit og sider.

Studien omfatter 30.000 husstander og alkohol innkjøpt i dagligvarebutikker og alkoholutsalg. Den inkluderer ikke alkohol konsumert på serveringssteder. Erfaringen så langt tyder på at minstepris fungerer, men ifølge fagfolk er det for tidlig å konkludere at dette er en magisk kur mot alkoholrelaterte skader.

Modige skotter

- Pris er ett av de mest effektive virkemidlene for å begrense forbruk og alkoholproblemer. Skottene er derfor modige som hadde politisk vilje til å innføre denne politikken til tross for motstand fra alkoholindustrien. Det er også spennende å se at modellene så lang har vært ganske treffsikre. Det blir spennende å se hva de endelige konklusjonene blir, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis.

Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen