Når partner har et rusproblem
Hvordan oppleves det å ha barn med en person som sliter med rus? Det har en NTNU-studie nå sett nærmere på.

Hvordan oppleves det å ha barn med en person med rusproblemer? Foto: Shutterstock
Hei, hva leter du etter?
Hvordan oppleves det å ha barn med en person som sliter med rus? Det har en NTNU-studie nå sett nærmere på.
Hvordan oppleves det å ha barn med en person med rusproblemer? Foto: Shutterstock
I den kvalitative pilotstudien fremkommer åpenhjertige beskrivelser av det å ha felles barn med en person med rusproblemer. De viktigste funnene er:
Hvordan fysisk og psykisk helse påvirkes av å være pårørende til en person med rusproblemer, har vært gjenstand for en rekke studier. Til tross for dette er det få studier som har sett spesifikt på helsemessige utfordringer hos pårørende med felles barn.
Deltakere til studien ble rekruttert blant pårørende tilknyttet Lærings- og mestringssenteret (LMS). Den kvalitative studien tok sikte på å avdekke subjektive erfaringer hos de pårørende.
I sin vitenskapelige artikkel om studien i Psykologitidsskriftet.no oppgir profesjonsstudent og forfatter av studien Marita Orset Høydal at videre forskning på området bør inkludere flere deltakere.
Det understrekes i artikkelen at det også at vil være hensiktsmessig å undersøke forvaltningen av barneloven og barnevernloven, og eventuelle systemiske og organisatoriske mangler som svekker oppfølgingen av disse sårbare familiene.
Funnene i studien viser at pårørende med felles barn opplever partners rusbruk som belastende for både psykisk og fysisk helse.
Enkelte deltakere rapporterte tydelig mangel på bistand, eller offentlig involvering som forverrer situasjonen, mens det også blir skildret kjennetegn ved god profesjonell bistand.
- Resultatene fremhever verdien av støttetiltak rettet mot denne gruppen av pårørende, samt behovet for videre kunnskap om deres behov og utfordringer, påpeker Orset Høydal.
Misbruk av lystgass har i flere år fått passere under radaren. Nå kan det komme nye og strengere regler.
Hva er viktig for ungdommer i rusbehandling i overgangen til voksenlivet? Det er temaet for en ny forskningsartikkel i Fontene Forskning.
Her finner du et knippe presentasjoner fra konferansen, "Diagnose: Gutt - utenforskap og rus", som gikk av stabelen 29. november på Vulkan Arena.
Med ujevne mellomrom hører vi at fentanyl er i omløp i rusmiljøet også i Norge, da gjerne i forbindelse med overdoseproblematikk. Hva er det som gjør dette opioidet så farlig?