Ungdom i rusbehandling: Veien til voksenlivet
Hva er viktig for ungdommer i rusbehandling i overgangen til voksenlivet? Det er temaet for en ny forskningsartikkel i Fontene Forskning.
Hei, hva leter du etter?
Hva er viktig for ungdommer i rusbehandling i overgangen til voksenlivet? Det er temaet for en ny forskningsartikkel i Fontene Forskning.
I den fagfellevurderte artikkelen har sosionom Stine Vik og førsteamanuensis Astrid Halsa gjennomført seks kvalitative enkeltintervjuer med ungdom i alderen 16-25 år.
Blant de viktigste funnene i studien er:
Alle de intervjuede ungdommene har erfaring fra ruskollektiv og oppfølgingstiltak i familiehjem og/eller hybel. Ruskollektiv kan beskrives som et bofellesskap som i større grad ligner en storfamilie enn tradisjonell institusjon, hvor fellesskap og samhold er sterkt vektlagt.
Les hele artikkelen på Fontene Forsknings nettsider her.
Ved utgangen av 2018 var 147 ungdommer plassert i norske barnevernsinstitusjoner grunnet alvorlige rus- og atferdsproblemer. Flere studier har vist at disse ungdommene har økt risiko for utfordringer med blant annet helse og arbeidslivstilknytning.
Tidligere mottok ungdom i kollektiv gjerne rusbehandling over en lengre periode på opptil tre år, mens behandlingstiden i dag ofte er begrenset til ett år. Studien ønsket derfor å utforske hva ungdommene selv opplever som kritisk i ettervernstilbudet, når de flytter videre i familiehjem eller hybel.
Videreføring av rusbehandling innenfor ruskollektivenes egen tiltakskjede gjør det lettere for ungdommene å fortsette jobben de startet på i kollektivet, påpeker Vik og Halsa i artikkelen:
- Ungdommenes fortellinger gir et tydelig signal til politikere og fagdirektorat om å satse på langvarig og fleksibel behandling for denne ungdomsgruppa.
Hvis målet er å redusere gjengenes makt og inntekter, er det ikke avgjørende hvor stor markedsandel det lovlige markedet har. Det viktigste målet er hvor stort det ulovlige markedet er i absolutte tall – hvor mange dollar som havner hos de kriminelle nettverkene.
Ny studie fra Canada gir svaret.
En ny studie viser at daglig cannabisbruk øker sjansen for slag med 42 prosent og hjerteinfarkt med 25 prosent.
De unge drikker ikke like mye som før. I en artikkel i The Conversation har forskere sett nærmere på denne trenden og forsøkt å finne forklaringen.