Ideell sektor må styrkes - ikke svekkes

Actis har lenge jobbet med rammevilkårene for ideell sektor, og det vi ser som stadig trangere og mer strømlinjeformede krav fra helseforetakene. 

Særlig bekymret ble vi da Helse Sør-Øst (HSØ) i 2022 la frem sin behovsvurdering som grunnlag for kjøp av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) fra private og ideelle institusjoner. 

Siden den gang har Helse Sør-Øst utlyst en anbudsrunde som har fått mye oppmerksomhet både på rusfeltet og i media.

Situasjonen krever politisk styring for å sikre ideell sektor.

fakkeltog

Et samlet rusfelt har protestert mot nedleggelsen av døgnplasser og behandlingsinstitusjoner på rusfeltet. 

Arken inne

Arken har gode resultater å vise til, og har hjulpet sårbare kvinner å bli rusfrie i 37 år. Når har de mistet avtalen med HSØ og står i fare for å måtte legge ned. Foto: Arken

Bakgrunn

Actis sitt hovedmål gjennom hele prosessen har vært å hindre nedbygging av døgnplasser og bevare et mangfold av behandlingsplasser. Vi så tidlig at behovsvurderingen og anbudsdokumentene ikke ivaretok dette, og dermed har vi jobbet for å få på plass et tilleggsanbud som ivaretok det vi mente det opprinnelige anbudet manglet. Dette inkluderer blant annet:

- Flere langtids døgnbehandlingsplasser (12 mnd)
- Kjønnsdelt behandling
- Integrert ettervern
- Medikamentfri behandling
- Skjerming for ideelle

Nå er vi opptatt av at tilleggsanbudet SV, SV og Ap ble enige om ifm statsbudsjettet utlyses så snart som mulig. De 200 millionene som ble bevilget må gå til langtids døgnbehandling innen TSB. Det må også komme på plass en ny delytelse som dekker behandling opp til tolv måneder og inkluderer kjønnsdelt behandling slik at kvinner med rusavhengighet kan få egne behandlingsplasser. Ikke minst er det viktig at tilleggsanbudet blir reservert for ideell sektor.

kvinne som sitter mot vegg

Hva vil den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, gjøre for voldsutsatte kvinner i aktiv rus, som fortsatt ikke slipper inn på krisesentrene? Foto: Shutterstock

Actis mener:

- Tilleggsanbudet på langtids døgnplasser må utlyses snarest mulig. 

- Stortinget må vedta en stans i nedbyggingen av langtids døgnbehandling, på samme måte som man har gjort innen psykisk helse.

- Personer med rusmiddelavhengighet er forskjellige og har ulike behov. Ideelle aktører med egenart og særpreg bidrar til et større mangfold i rusbehandlingen.

- Det har en selvstendig verdi at vi har rusbehandling både nær by og på landet, både medikamentell og medikamentfri behandling, og egne institusjoner som kan dekke spesielle behov som kjønnsdelt behandling.

- Integrert ettervern må prioriteres. 

- Kvalitet og kontinuitet i behandlingstilbudet skal være styrende for tildeling av avtaler og veie tyngre enn økonomiske kriterier.

- Det offentlige skal ikke bygge opp virksomhet som konkurrerer med eksisterende ideelle tilbud.

- Vi trenger en finaniseringsmodell som stimulerer til at det offentlige bruker de tildelte rusbehandlingsplassene i ideell sektor.

- Helseforetakene må ikke prioritere å få ruspasienter inn i poliklinisk behandling på bekostning av langtids døgnopphold.

Dette har skjedd i anbudsrunden til HSØ: 


15. j
anuar 2024: Anbud utlyses: Helse Sør-Øst RHF lyser ut et nytt anbud for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), med mål om å inngå nye avtaler som skulle gjelde fra 1. januar 2025. Actis er sterkt kritisk til at anbudet ikke blir skjermet for ideelle aktører og at HSØ legger opp til en betydelig reduksjon i antall døgnplasser. I tillegg kommer kutt i langtidsbehandling fra 12 måneder ned til 6-9 måneder.

3. juni 2024: Et samlet rusfelt går sammen om et opprop mot nedleggelsen av døgnplasser i rusbehandling, som overleveres Helse- og omsorgsminister Jan-Christian Vestre.

21. oktober 2024: Resultatet av konkurransen offentliggjøres: 14 behandlingssteder får ikke forlenget sine avtaler. Flere institusjoner med lang erfaring innen rusbehandling, noen med flere tiår bak seg, står uten videre avtale og må forberede avvikling innen 1. mars 2025. Det blir levert inn klager fra Samtun, Trasoppklinikken og Frelsesarmeen. 

6. november 2024: HSØ varsler at tildelingen vil bli omgjort og at konkurransen blir gjenåpnet

7. november: Flere tusen går i fakkeltog i Oslo for å demonstrere mot nedleggelsen av behandlingsplasser.

26. november 2024: Blå Kors tar ut begjæring om midlertidig forføyning rettet mot beslutningen om å gjenoppta konkurransen. Begrunnelse: Den er i strid med anskaffelsesloven. 

12. desember 2024: HSØ avlyser deler av anbudet. For de delytelsene som avlyses, får dagens avtalepartnere tilbud om videre drift ut 2025. 

24. desember 2024: Avtalen på tre delytelser som ikke er omfattet av avlysningen, undertegnes. Dette gjelder Stiftelsen Fekjær, Blå Kors klinikk Skien, A-senteret Kirkens Bymisjon, Blå Kors Oslo, Tyrili Oslo og Blå Kors klinikk Skien.

21. januar 2025: Mestringshusene blir en del av saken og fremholder at beslutningen om å avlyse deler av anbudet er ulovlig. 

24. februar 2025: Blå Kors og Mestringshusene vinner mot HSØ i retten. Konsekvensen er at den opprinnelige tildelingen fra 21. oktober 2024 blir stående. 


Nyttige lenker


Har du spørsmål om saken? Kontakt Kristine Borge, leder for fag og samfunn: kristine@actis.no -  tel. 402 21 700