Arbeidet mot overdoser må prioriteres

Arbeidet mot overdoser må ikke lide under et stramt statsbudsjett.

Publisert: 30. september 2022
Sist oppdatert: 5. oktober 2022
Trist kvinne ser ut av vinduet.

Kvinner i fengsel har dårligere levekår og helse enn sine mannlige medinnsatte 

I fjor døde 241 personer av overdose i Norge. 241 mennesker som var noens mor, far, søster eller sønn. Tallet er høyt, men er allikevel en nedgang fra 2020. På grunn av pandemirestriksjoner og ekstra sterkt stoff i omløp mistet vi hele 324 til narkotika for to år siden. Dette er det høyeste antallet siden årtusenskiftet.

Mange har en formening om at det ofte er heroinavhengige menn som dør av overdose. Den «klassiske» rusavhengige som har levd et langt og strevsomt liv på gata, der kroppen til slutt ikke orker mer. Dette har også vært trenden frem til 2016. Det var det første året flere døde av sterke reseptbelagte medikamenter enn av heroin.

Nye risikogrupper 

I 2021 døde 23 prosent av heroin, mens 26 prosent døde av medikamenter som for eksempel morfin, kodein og oksykodon. Dette er en urovekkende trend fordi det viser en ny gruppe brukere som ikke er like godt kartlagt og kjent som heroinbrukerne.

For eksempel har antallet overdoser blant kvinner doblet seg fra 2013 og frem til i dag, fra 55 til 100. Halvparten av kvinnene som døde av medikamenter i 2020, døde av lovlige, reseptbelagte piller foreskrevet av lege.

Smertestillende medikamenter, ofte foreskrevet av lege, er også grunnen til overdose-epidemien som herjer USA. Landet står nå for 40 prosent av verdens overdosedødsfall.

Kan ikke ha utløpsdato

Nåværende overdosestrategi varer ut 2022. Actis mener arbeidet for å redusere overdoser må fortsette uten en utløpsdato, på samme måte som arbeidet mot trafikkdødsfall. Derfor må overdosestrategien være tidsuavgrenset, og heller revideres med jevne mellomrom.

Viktige tiltak i strategien er kameratredning, utdeling av motgiften Nalokson, overdoseteam i de største byene og tiltak for å få folk til å bytte fra injisering til røyking av heroin (Switch-kampanjen).

I 2021 ble det bevilget 14 millioner kroner øremerket over statsbudsjettet til overdosestrategien. Dette inkluderer utdeling av Nalokson, samt drifting av overdosenettverket som nå teller over 50 kommuner.

Actis ønsker at:

  • Overdosestrategien må være uten tidsbegrensning.
  • Strategien må revideres hvert tredje år for å fange opp nye trender og risikogrupper.
  • Kvinner og avhengige av sterke smertestillende medikamenter må få økt oppmerksomhet og egne tiltak.
  • Bevilgningene må dobles til 28 millioner kroner i 2023 for å speile flere oppgaver, utvidelse av kommunenettverket og økt utdeling av Nalokson.
Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler