Helsemerking: - Dette har vi ventet på

For to år siden ba Ingvild Kjerkol, den gang helseminister, Helsedirektoratet om å se på advarselsmerking av alkohol. I går ble forslagene presentert.

Publisert: 7. januar 2025
Sist oppdatert: 10. januar 2025

Snart kan all alkohol kjøpt i butikk og på Vinmonopolet komme med en advarsel. Når det skjer, er ennå utvisst. Foto: Shutterstock

Det legges frem stadig mer dokumentasjon om skadevirkningene av alkoholbruk. Sykdommer knyttet til alkoholbruk inkluderer hjertelidelser, kreft og leversykdommer. I Norge er alkohol blant annet den femte viktigste dødsårsaken blant menn mellom 15 og 49 år. Forskning viser at selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko, og det finnes ikke en trygg, nedre grense. Det var bakgrunnen for helsedirektoratets forslag i 2022 om å innføre helseadvarsler på alkohol.

Nå har direktoratet presentert hvordan merkingen i praksis kan se ut. 

Forslaget dekker alkoholens påvirkning på blant annet søvn, demens og generell helse i tillegg til hjertelidelser, kreft og leversykdommer. Tonen er nøktern og supplert med beskrivende symboler.

En av beskjedene er «alkohol øker risikoen for brystkreft». En annen er «hvert glass du velger bort, er bra for helsen».

Ser bra ut

- Dette har vi ventet på, sier generalsekretær i Actis, Inger Lise Hansen. - Forslagene er gode, men de kunne gjerne vært enda tydeligere, for eksempel med kontrastfarger på symbolene. Rotering av budskap er bra og i tråd med WHOs anbefalinger. Det vekker nysgjerrighet og gir folk bedre tilgang på kunnskap, noe som øker sjansen for å nå ut til mange. Effekten bør selvfølgelig evalueres underveis for å kunne gjøre nødvendige justeringer, sier hun.

Direktoratet opplyser til Aftenposten at de ikke vil merke vin eller øl kjøpt i barer eller restauranter. Også årgangsvin unntas fra merkingen.

Les også: Hvorfor skal alkohol merkes?

Frykter lang prosess

Direktoratet er forberedt på at forslaget kan møte motstand. Spørsmålet er hvordan dette vil påvirke prosessen videre.

Til det sier Inger Lise Hansen: - Nå har departementet fått gode forslag på bordet, og de må komme i gang med å sette dem ut i livet uten å dra det ut. Vi ser fra andre land at særlig alkoholindustrien motarbeider slike tiltak, og det må vi ikke la skje her. Derfor er det bra at Norge ikke vil vente på innføringen av en felles EU/EØS-merking, men setter i gang prosessen uavhengig av det. 

Hun legger til at departementet også må sørge for at emballasjen har innholdsmerking i tillegg til helseadvarsler.

- Dette handler om å gi folk muligheten til å gjøre gode helsevalg, og de har rett til å vite hva de får i seg.

Les også: Alkohol med i nye kostholdsråd

Slik foreslår helsedirektoratet at helseadvarslene på alkohol skal se ut. Illustrasjoner: Helsedirektoratet

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta siste nytt
Ved å klikke "Send"-knappen ovenfor godtar jeg at Actis kan sende meg nyhetsbrev med nyheter, fakta og invitasjoner til arrangementer
Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler