Hvordan kan idrettslaget utgjøre en forskjell?

Forskning viser at ungdom som deltar på fritidsaktiviteter flere ganger i uka har mindre sjanse for å ruse seg, utøve vold og andre ordensforstyrrelser.

Publisert: 24. april 2023
Sist oppdatert: 16. mai 2023
Dag Endal skal blant annet fortelle oss hvordan man kan holde på ungdommen i idrettslaget. Foto: Shutterstock.

Dag Endal skal blant annet fortelle oss hvordan man kan holde på ungdommen i idrettslaget. Foto: Shutterstock.

Haugerud IL er et idrettslag øst i Oslo. Der spilles det fotball både tidlig og sent. - Idrett binder folk sammen, skaper tillit, vennskap og gir mening, sier årets Osloborger, Dag Endal.

Han er ildsjel og styreleder i foreningen Haugerud IL. Idrettslaget har blitt et samlingspunkt. Et sted å høre til.

På Jubileumskonferansen 7. juni kommer Endal for å snakke om hvordan de jobber for å fange opp unge som står i fare for å falle utenfor. Han skal snakke om viktigheten av felleskap i trygge rammer, noe som kanskje er spesielt viktig for ungdom i risikosonen når det gjelder egne veivalg, eller de som opplever vonde ting hjemme.

Påmelding

Viktig å ikke falle ut

Så hvordan skal man holde på disse ungdommene? På Haugerud IL er det ikke mange som faller ut, de dukker opp på trening uke etter uke. Og det lønner seg. De ungdommene som er aktive i et idrettslag har generelt bedre livskvalitet enn de som slutter.

De som dropper ut av organisert idrett er mer utsatt for å bruke rusmidler, og flere er involvert i ulike former for regelbrytende atferd, både som utøver og offer.

Unik arena for å fange opp

76 prosent av befolkningen mellom 9 og 15 år drev med organisert idrett i 2021, viser tall fra Norsk kulturbarometer. Det er de yngste som er mest aktive. Blant 9-12-åringer var det nesten 80 prosent som drev med organisert idrett.

Med så mange deltakere er idretten en unik arena for å fange opp ungdom som har det vanskelig. Treningen, kampene og fotballavslutningen blir fristeder hvor ungdommene treffer, og har mye kontakt med, jevnaldrende i trygge rammer. De har også tett kontakt med voksenpersoner utenom familien, noe som kan være avgjørende.

Dag Endal skal holde foredraget «Hvordan idrettslaget kan utgjøre en forskjell» på Jubileumskonferansen i Oslo Konserthus 7. juni. Vi gleder oss!

Sees vi?

Program og påmelding

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler