Kommunal skjenkebølge: Regjeringen må ta grep
Flere store kommuner med blått flertall er i gang med å liberalisere alkoholpolitikken.
Hei, hva leter du etter?
Flere store kommuner med blått flertall er i gang med å liberalisere alkoholpolitikken.
Det er Vårt Land som har satt søkelyset på skjenkebølgen som ruller over landet.
I en rekke norske byer der Høyre og Frp i fjor fikk makt, er frislipp av alkoholpolitikk i gang. Månedene etter valget har flere innført maksimal skjenketid til klokken 03.00. Noen vil også gjøre frisørsalonger og butikker til «skjenkesteder», skriver avisen.
Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, mener at kommuner undergraver de nasjonale alkoholpolitiske målene om å få redusert alkoholforbruket.
– Utviklingen går i helt feil retning. Nasjonale mål om redusert alkoholforbruk er klare. Og da er det en svakhet med norsk politikk om kommuner kan undergrave målene, sier hun.
Og fortsetter:
- Vi trenger tydeligere nasjonale begrensninger for å unngå at folk møter alkohol i enhver sammenheng og på steder som til nå ha vært ansett for å være alkoholfrie soner. Derfor vil vi utfordre den nye helseministeren til å ta grep og gjøre innstramminger i nasjonalt regelverk. Næringspolitikk kan ikke trumfe helsepolitikk i alkoholspørsmål.
Inger Lise Hansen mener politikerne, i stedet for å fjerne de alkoholfrie sonene, bør sørge for at parker, strender og andre viktige fellesarealer forblir alkoholfrie. Her må familier, barn og unge kunne oppholde seg uten å måtte forholde seg til andres alkoholbruk.
I Bergen er nye alkoholregler ute på høring. Der ønsker byrådet blant annet å utvide salg av alkohol i butikk på påske, pinse- og nyttårsaften til klokken 18.00. I Oslo vil man oppheve reguleringen som sier at det ikke skjenkes før klokka 12 på søndag, helligdager og høytidsdager som 1. mai og 17. mai.
- Kiwi og Rema skal ikke få selge øl til klokken seks på juleaften, og utesteder kan ikke få lov å starte skjenking allerede klokken seks om morgenen på 17. mai. Dette er barnas dager, og det må telle mer enn næringsinteresser, mener Hansen.
Hun har også et siste krav:
- Det er dokumentert at det å korte ned skjenketidene fra klokken tre til to på natten fører til mindre vold og gjør utelivet tryggere. Kravet vårt er at regjeringen må redusere den nasjonale skjenketiden til klokken to.