Manglende helsemerking av alkohol: -Et svik mot forbrukerne

Ny forskning viser en kraftig økning i krefttilfeller blant unge. Dårlig kosthold, fedme, alkoholkonsum, røyking og inaktivitet får mye av skylden.

Publisert: 14. september 2023
Sist oppdatert: 14. september 2023
Vinglass som fylles.

Helsemerking av alkohol er viktig. Foto: Shutterstock

Ifølge forskere fra universitet i Edinburgh i Skottland og Zhejiang-universitetet i Kina, har andelen personer under 50 år som får kreft økt med 79,1 prosent fra 1990 til 2019. Også andelen personer i samme gruppe som dør, har økt med 27,7 prosent.

Hva er i flaska?

At alkohol nevnes som en av kreftårsakene, overrasker ikke generalsekretær i Actis, Inger Lise Hansen. Hun mener nordmenn trenger mer kunnskap om skadevirkningene av alkohol og at det haster å få på plass en ordning med helsemerking av alkoholholdig drikke.

- All mat og drikke som selges i Norge har krav om innholdsmerking og næringsinnhold – bortsett fra alkohol. Sånn kan det ikke være. Det er et svik mot forbrukere at vi i 2023 ikke vet hva vi drikker og hvilken risiko vi utsetter oss for, mener Hansen.

Folk vet ikke

Det er dokumentert at alkohol øker risikoen for over 200 ikke- smittbare sykdommer fra første glass. Likevel er de færreste klar over sammenhengen mellom alkoholkonsum kreft. Dette bekreftes også gjennom en Sentio-undersøkelse fra 2020 utført på vegne av Actis. Den viste blant annet at 68,1 prosent av befolkningen i liten eller svært liten grad forbinder brystkreft med alkoholkonsum, selv om denne sammenhengen er grundig dokumentert i forskningen.

Les også: Alkohol er ikke slankekost

Departementet somler

Inger Lise Hansen sier at Actis lenge har argumentert for at alkohol må merkes med innhold, næringsinnhold og helseadvarsler. Nå har Helse og omsorgsdepartementet omsider begynt å se på saken. Men enn så lenge skjer det ikke annet enn at utredninger sendes frem og tilbake mellom Helsedirektoratet og Helse og omsorgsdepartementet. 

- Det holder ikke. Vi mener helsemyndighetene somler og må få opp farta, sier Hansen.

Hun mener at unntakene alkoholindustrien har skaffet seg for merking av produktene sine, er et alvorlig brudd på forbrukerrettighetene.

Trenger med kunnskap om alkohol i befolkningen

- Vi har gode verktøy i Norge for å forebygge alkoholskader, som avgiftsnivå, skjenketider og reklameforbud, fortsetter Inger Lise Hansen. - Men vi trenger mer kunnskap i befolkningen. Saken om helsemerking av alkohol er altfor viktig til at den skal bli liggende på bordet hos Helsedirektoratet.

Actis mener: Alkohol bør merkes med:

  • Kalorier
  • Næringsinnhold/tilsetningsstoffer
  • Helseadvarsler

Lest denne? Alkoholmerking i Irland på oppløpssiden

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler