- Et kutt med stor symbolverdi

Regjeringen kutter 3 millioner kroner i støtten til frivillige og ideelle organisasjoner innen psykisk helse og rus. – Provoserende, sier generalsekretær Inger Lise Hansen.

Publisert: 16. mai 2025
Sist oppdatert: 16. mai 2025

15. mai la Jens Stoltenberg frem revidert nasjonalbudsjett. Foto: Peter Mydske/Stortinget

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å kutte 3 millioner kroner i tilskuddsordningen til ideelle og frivillige organisasjoner som jobber med psykisk helse og rus. Kuttet berører blant annet aktivitetstilbud organisert av aktører som Frelsesarmeen og flere mindre organisasjoner over hele landet.

Regjeringen begrunner kuttet med såkalt «mindreforbruk». Men ifølge Helsedirektoratet ble det i 2023 søkt om 510 millioner kroner til ordningen, mens det kun ble bevilget 261 millioner. Det betyr en oversøking på nesten 250 millioner kroner – og likevel står tre millioner ubrukt igjen.

Generalsekretær Inger Lise Hansen reagerer kraftig på det hun mener er et feilslått signal fra regjeringen.

– Her kutter regjeringen i bevilgningene til frivillige organisasjoner som jobber med å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet. Det er utrolig provoserende, sier hun.

I stedet for å tilbakeføre midlene til en av de andre tilskuddsordningene under samme post, flyttes pengene nå til Statens helsetilsyn – for å rydde opp i restanser hos Statsforvalterne.

– Argumentet om «mindreforbruk» holder ikke vann når vi ser at det var oversøking på ordningen med 250 millioner kroner i fjor. Dersom man har tre millioner «til overs», bør de i det minste flyttes til en av de andre tilskuddsordningene på posten – ikke overføres Statsforvalteren, understreker Hansen.

Selv om beløpet er lite i budsjettmålestokk, mener Hansen kuttet har stor symbolverdi.

– Regjeringen følger opp den uforutsigbare politikken de har ført overfor ideelle og frivillige organisasjoner. For små organisasjoner med begrensede midler kan tre millioner utgjøre forskjellen på fortsatt drift eller nedleggelse, sier hun.

Hun minner også om hvem som i praksis rammes av kuttet.

– Det er ikke organisasjonene som rammes hardest – det er menneskene som trenger dem. Dette er personer som står i en kamp med rus, psykisk sykdom og ofte ensomhet. Tilbudene som rammes er ofte det lille som holder dem oppe i en krevende hverdag. Når regjeringen kutter støtten, kutter de i tryggheten til de mest sårbare.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler