Renåvangen må legge ned til tross for beleggsprosent på 100 prosent

I anbudsprosessen mellom Helse Sør-Øst og private ideelle avtaleparter innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) har Renåvangen fått beskjed om at institusjonen ikke lenger vil være med i anbudsrunden.

Publisert: 11. september 2024
Sist oppdatert: 11. september 2024

Nedleggelsen viser hvor galt det kan gå når helsebyråkratiet ikke tar hensyn til stortingets vedtak og intensjonene i regjeringserklæringer, sier Inger Lise Hansen.

Dette skjer til tross for at Renåvangen har lengre ventelister enn på lenge og en beleggsprosent på 100 prosent i 2024.

- Tragisk, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. - At vi mister viktige institusjoner som Renåvangen som gjennom 37 år har drevet med rusbehandling med gode resultater, er akkurat det vi har ropt varsko om. Vi trenger et mangfold av behandlingsinstitusjoner, og Renåvangen er nettopp med på å bidra til dette. Nedleggelsen viser hvor galt det kan gå når helsebyråkratiet ikke tar hensyn til stortingets vedtak og intensjonene i regjeringserklæringer. Da må politisk ledelse ta styringen. Vi har utfordret helseministeren i lang tid. Nå brenner det. Vi trenger politisk ledelse, sier Hansen.

Renåvangen har vært kjent for sin evne til å tilpasse seg stadig strengere krav, og de påpeker at de har den nødvendige spesialistkompetansen som etterspørres i anbudsrunden. De har blant annet implementert høyintensitetstrening som en del av sitt behandlingstilbud og delt sin kompetanse og erfaringer med andre aktører på rusfeltet.

Bakgrunnen for at Renåvangen er blitt avvist i anbudsrunden, skal være at behandlingstilbudet ikke anses som tilstrekkelig for pasienter med manglende norskkunnskaper. Dette stiller Renåvangen seg uforstående til. "Vi er opptatt av at alle skal få tilpasset, god helsehjelp og et faglig solid behandlingstilbud. Vi mener vi har ivaretatt dette på en god måte," sier de.

Nedleggelsen fører til at 35 ansatte, fordelt på 25 årsverk, nå mister jobbene sine.

– Dette er et stort tap av kompetanse, som det har tatt mange år å bygge opp, og nå kan alt raseres over natten, sier Hansen. – Vi håper Stortinget vil presse på for å få utlyst et tilleggsanbud for langtids døgnbehandlingsplasser med integrert ettervern. Det haster å sikre et bedre behandlingstilbud som tar hensyn til at vi mennesker er forskjellige og har ulike behov.

(Se Renåvangens vurdering av vedtaket i sin helhet i boksen under.)

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler