Så mange burgere drikker nordmenn hvert år
Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring Tine Sundfør, har på oppdrag fra Actis regnet på hvor mange kalorier ekstra vi nordmenn får i oss gjennom vårt alkoholinntak.
Hei, hva leter du etter?
Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring Tine Sundfør, har på oppdrag fra Actis regnet på hvor mange kalorier ekstra vi nordmenn får i oss gjennom vårt alkoholinntak.
Det er klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør som har utført beregningen. Hun mener at selv om mange vet at alkohol inneholder kalorier, så vil de fleste bli overrasket over hvor mange kalorier noen øl eller et par drinker faktisk utgjør.
- En ting er kaloriene i det du drikker, men i tillegg smaker det ofte ekstra godt med litt potetgull eller salte nøtter til ølen, eller kanskje en kebab på vei hjem fra byen. - Og ja, alkohol kan øke appetitten blant annet fordi det reduserer mengden av metthetshormonet GLP-1, legger hun til.
Inger Lise Hansen, generalsekretær, mener tallene understreker behovet for en alkoholmerking.
- Hvis jeg kjøper en flaske vann, finner jeg en innholdsfortegnelse på vannflasken. Kjøper jeg en flaske vin, er det derimot ikke vanlig med en oversikt over ingredienser og antall kalorier. Alkoholholdige drikker er den eneste varen hvor man ikke er garantert å få vite hva man får i seg. Hvor lenge skal forbrukerne vente på å få denne informasjonen?
Hun mener at innholdsmerking må bli en del av regjeringens tiltak for å nå målene i Folkehelsemeldingen.
- Når over en tredjedel av befolkningen drikker alkohol ukentlig, må vi ha bedre informasjon om hvor mange kalorier og hvor mye sukker vi får i oss gjennom alkoholholdig drikke.
Foto: Tine Sundfør (til venstre) og Inger Lise Hansen etter å ha snakket om hamburgere og alkohol på God Morgen Norge på TV2.