Så mange burgere drikker nordmenn hvert år

Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring Tine Sundfør, har på oppdrag fra Actis regnet på hvor mange kalorier ekstra vi nordmenn får i oss gjennom vårt alkoholinntak.

Publisert: 30. november 2023
Sist oppdatert: 30. november 2023

Mange vil bli overrasket over kaloriinnholdet i øl og vin. Likevel er ikke alkoholprodusentene pålagt å innholdsmerke produktene sine. Foto: Shutterstock

Svaret er oppsiktsvekkende:

  • Nordmenn får i seg hele 52 000 kalorier ekstra i året gjennom sitt alkoholinntak.
  • Dette tilsvarer 242 hamburgere. 468 PinUp-ispinner, eller 248 halvlitere Coca Cola.
  • Dersom man forutsetter at dette kommer gjennom konsum av øl (vanlig pils med 4,7 % alkohol), ville dette tilsvare hele 82 000 (!) kalorier.
  • Beregningen baserer seg på tall fra FHI (2021), som viser at nordmenn over 15 år drikker i gjennomsnitt 7,44 liter ren alkohol per person. Dersom man fordeler inntaket på de som faktisk drikker alkohol, blir tallet høyere.

Det er klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør som har utført beregningen. Hun mener at selv om mange vet at alkohol inneholder kalorier, så vil de fleste bli overrasket over hvor mange kalorier noen øl eller et par drinker faktisk utgjør.

- En ting er kaloriene i det du drikker, men i tillegg smaker det ofte ekstra godt med litt potetgull eller salte nøtter til ølen, eller kanskje en kebab på vei hjem fra byen. - Og ja, alkohol kan øke appetitten blant annet fordi det reduserer mengden av metthetshormonet GLP-1, legger hun til. 

Les også: Alkohol er ikke slankekost

Innholdsmerking må komme på plass

Inger Lise Hansen, generalsekretær, mener tallene understreker behovet for en alkoholmerking.

- Hvis jeg kjøper en flaske vann, finner jeg en innholdsfortegnelse på vannflasken. Kjøper jeg en flaske vin, er det derimot ikke vanlig med en oversikt over ingredienser og antall kalorier. Alkoholholdige drikker er den eneste varen hvor man ikke er garantert å få vite hva man får i seg. Hvor lenge skal forbrukerne vente på å få denne informasjonen?

Hun mener at innholdsmerking må bli en del av regjeringens tiltak for å nå målene i Folkehelsemeldingen.

- Når over en tredjedel av befolkningen drikker alkohol ukentlig, må vi ha bedre informasjon om hvor mange kalorier og hvor mye sukker vi får i oss gjennom alkoholholdig drikke.

Foto: Tine Sundfør (til venstre) og Inger Lise Hansen etter å ha snakket om hamburgere og alkohol på God Morgen Norge på TV2.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler